Зам.-областният управител на Шумен Ширин Вели, съпругът й и 8-годишният й син са диагностицирани с коронавирус. Поради тази причина сградата на областна администрация ще бъде основно дезинфекцирана, а всички ученици от 2 "в" и 9 от 2 "б" клас на СУ "Сава Доброплодни" ще бъдат поставени под 14-дневна карантина. 

"Профилактично си правим тестове от март насам. Този ни е трети и съвсем неочаквано за нас в петък в 17,00 часа ни съобщиха, че са положителни. Нямаме представа къде може да сме се заразили", каза за ШУМ.БГ Ширин Вели. 

Тя обясни, че никой от семейството й няма симптоми и се чувстват добре. Тестът на другото й дете е отрицателен.

Вели е уведомила веднага областния управител Стефан Желев и ръководството на СУ "Сава Доброплодни". 

В петък вечерта от училището са съобщили на родителите на съучениците на детето, че класът минава в дистанционна форма на обучение от понеделник. Под карантина ще бъдат поставени и 9 деца от класа, с които детето на Вели е имало контакт заради целодневната форма на обучение. Изолирани ще бъдат също класната на 2 "в" и възпитателката от занималнята. 

"Днес фирма извърши дезинфекция на целия първи етаж на училището, където са кабинетите на началната степен. Направили сме всичко съгласно заповедите за действия при подобни ситуации. Надявам се да има спокойствие сред родителите", каза директорът на училището Албена Иванова-Неделчева. Тя обясни, че няма предписание на здравните власти за тестване на преподавателите. 

"Както е по процедура, ще се направи цялостна дезинфекция на сградата на Областна администрация. Тестване на служителите не се предвижда, но който желае, нека го направи. Аз лично няма да се тествам", каза областният управител проф. Стефан Желев. 

ШУМ.БГ