През месец септември експертите на РИОСВ извършиха общо 112 проверки, при които провериха 99 обекта. От тях 75 са планови, а 37 извънредни.

Това е посочено в отчета за контролна дейност на екоинспекцията в Шумен.

През отчетния период са извършени и 4 проверки по сигнали, от постъпили общо 6 от граждани, приети по „Зеления телефон” и електронната поща на РИОСВ.

Сред подадените сигнали на граждани са извършени проверки за изхвърляне на строителни отпадъци от ремонтна дейност на пътна настилка в землището на с. Мадара, за което са предприети мерки по извозване и полагане на фрезования отпадъчен асфалт на определена от кмета улица. Пак по сигнал е изпратено писмо до кмета на община Шумен да предприеме мерки за образуваните  замърсявания със смесени битови отпадъци от недобросъвестни търговци и клиенти в района на бившата “Мотописта“ в Шумен. През септември е съставен и констативен протокол с дадени предписания на „ВиК-Шумен“ и Общината за обследване и предприемане на действия за включване на отпадъчните води към градската канализационна система, след  получени сигнали от жители на града за оцветяване на река Поройна в района на моста до „Практикер“ и нерешения казус със замърсяването на реката.

Екоинспекцията е издала през миналия месец и 11 наказателни постановления на стойност 31 300 лв.  Санкциите са наложени на фирми предимно за неспазване на условията от комплексно разрешително, за отвеждане на непречистени производствени отпадъчни води в канализационните системи без пречиствателни станции, за нерегламентирано изхвърляне на производствени неопасни отпадъци на неразрешено за целта място.

Освен фирмите сред санкционираните са и кметът на община Върбица за това, че не е осигурил събирането на битовите отпадъци и транспортирането им до депата, за което му е наложена глаба от 4000 лв. Две общини също са санкционирани – едната със 7000 лв. и това е община Върбица  за извършване на дейност по транспортиране на отпадъци, без документ, а другата община е Шумен, която пък не е изпълнила задължително предписание дадено от екоинспекцията с констативен протокол. На общината е наложена санкция в размер на 2000 лв. Сред санкционираните е и „ВиК - Шумен“ с 2000 лв. за заустване на непречистени отпадъчни води, посредством преливник преди КПС-Дивдядово.

ШУМ.БГ