Присъда от 15 години затвор при строг режим получи днес 32-годишният Нилгин А. Тя е за опит за убийство на бившата му съпруга при условия на домашно насилие, съобщиха от Аапелативна прокуратура.

Освен за опита за предумишлено убийство, подсъдимият е бил предаден на съд и за още три престъпления – хулигански действия при управление на МПС, закана с убийство и за държане на огнестрелно оръжие – преправен газов револвер.

За всяко едно от престъпленията съдът го осъди ефективно, като съдебният състав определи 32-годишният Нилгин да търпи най-тежкото от тях, а именно - 15 години затвор.

До разтрогване на брака на подсъдимия и съпругата му се стигнало след години на домашно насилие. Нилгин малтретирал съпругата си, ругаел я, ограничавал всякакви нейни контакти с хора, извън най-близкия семеен кръг, забранявал й да работи, за да я държи в икономическа зависимост. След системна употреба на алкохол ставал ревнив и с желание за безгранична доминация в семейните отношения. Съпругата му напускала няколко пъти семейния дом и се изнасяла с трите си деца при родителите си в Шумен.

След поредното домашно насилие тя предприела действия да разтрогне брака с насилника. След развода родителските права върху трите деца били предоставени на нея.

За да се грижи за децата си, Нурсел започнала работа в шуменско предприятие. За работата й помогнал съсед, който бил близък приятел на неин роднина и работел в същото предприятие. Често двамата пътували до работното място и обратно с автомобила на съседа.

Информацията за това достигнала до бившия й съпруг. За да следи движението на Нурсел, подсъдимият закупил GPS, който успял да монтира на колата на мъжа, с когото бившата му съпруга пътувала. Закупил си и газ-сигнален револвер с намерението да я убие. При опит да изпробва оръжието, подсъдимият счупил ударника му. От ловно-рибарски магазин в Шумен закупил газов револвер и го преправил в огнестрелно оръжие, сочат резултатите от назначената комплексна балистична експертиза по делото.

На 22 май 2019 г. около 4,50 ч. на разсъмване Нурсел и колегата й тръгнали към работното си място с автомобила му. Малко по-късно забелязали, че след тях се движи колата на подсъдимия. Нилгин застигнал колата и предприел действия да ги принуди да спрат.
На бул. „Симеон Велики“ подсъдимият спрял напречно на пътното платно автомобила си и принудил автомобила, в който пътувала Нурсел, да спре. Жената отишла до колата на бившия си съпруг. Навела се през отвоврния прозорец в опит да разговаря с него. В този момент той произвел три изстрела с револвера в главата на бившата си съпруга.

На помощ на пострадалата се отзовал нейният колега. Нилгин го заплашил с убийство. След това подсъдимият избягал от местопрестъплението в посока Разград, където се предал в полицията.

Преживяното, освен получените травматични увреждания от изстрелите в главата, довело до разстройство в адаптацията й със смесено нарушение на емоциите и поведението. Заканата с убийство, отправена от подсъдимия към колегата на бившата му съпруга, предизвикала основателен страх, е заключението на комплексната съдебнопсихиатрична и психологична експертиза до делото.

Според прокуратурата, отегчаващи отговорността обстоятелства за подсъдимия Нилгин А. са предходните му осъждания и упоритостта при реализиране на престъпните посегателства.
Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.

ШУМ.БГ