Премиерът Бойко Борисов, който от началото на епидемията умолява по собствените му думи българите да спазват мерките за безопасност, за да не се заразяват, днес обяви, че е с положителен тест. Това се разбра по обичайния начин - от пост в неговия фейсбук профил.

В него обяснява, че след два отрицателни теста сега е с положителен и се чувства неразположен.

Новината идва по-малко от 24 часа след като софийското поделение на регионалната здравна инспекция обяви, че вдига наложената в петък карантина на него и на Севделина Арнаудова от ГЕРБ, която го придружава при всички визити и предава на живо във фейсбук изявите му. Мотивът на инспекцията беше, че двамата са с отрицателни тестове. По-късно отпадна карантината и за финансовия министър Кирил Ананиев. Няма съобщение от РЗИ за министрите на земеделието Десислава Танева и на регионалното развитие Петя Аврамова. Всички те са контактни на далия положителен тест през седмицата Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие. Борисов често пренебрегва изискването за носене на маска, заради което Министерският съвет бе глобен няколко пъти. Миналия уикенд заедно с Нанков и Танева бе на обиколка в Родопите. Тогава нямаше видео на живо от джипа му, където обичайно са настанени и придружаващите го министри, но от кадри в профила му се видя, че не се пази, докато общува с местни хора, макар и на открито. И двамата с Нанков са без маски тогава.

Бързото му освобождаване от наложената карантина доведе до коментари в социалните мрежи, че не така лесно премина премахването на карантината за държавния глава Румен Радев, чиято визита в Естония в началото на седмицата бе прекратена, след като се оказа контактен, макар и с два отрицателни теста, на заразен. Темата стана повод и за поредната престрелка между Борисов и Радев.

Дневник