Областният управител проф. Стефан Желев е решил да не се съобрази на гласуваното общо становище на ръководения от него Областен кризисен щаб от сряда за затваряне на заведения в Шуменско от понеделник, 16-ти ноември. 

За затварянето на барчетата и ресторантите бе съобщено от самия него на пресконференция в сряда. 

Че има промяна, стана ясно от последната заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, но за нея никой не съобщи на медиите.

"Решението мина, но реално аз не съм длъжен да изпълня това решение, тъй като видях, че то е взето емоционално. Затова препоръчах на д-р Калоянова /директорът на РЗИ-Шумен, бел.ред./ да не го включва в заповедта си", обясни пред ШУМ.БГ проф. Желев. Той добави, че е опитал още в сряда на заседанието на щаба да обясни, че вземат необмислено решение, но не е бил чут. 

"Областният кризисен щаб е съвещателен орган. В него влизат кметове, медици, МВР и т.н., за да може всеки от негова гледна точка да даде по-добър съвет. На последния кризисен щаб внезапно бе предложено да затворим заведенията без обосновка. Тоест, обосновката беше чисто емоционална. Преди да проведем гласуването се опитах да ги убедя, че заведенията не са еднакви и възможностите да се предаде заразата са различни", каза той. 

ШУМ.БГ