Диагностично консултативният център /ДКЦ-1/ със съдействието на община Шумен трябва да организира разкриването на Covid кабинет за преглед и консултации на пациенти до 24 ноември.

Това решение бе взето днес на новоучредения Областен медицински съвет, сформиран със заповед на областния управител проф. Стефан Желев, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

В състава на съвета са включени ръководителите на лечебните заведения в областта, РЗИ, РЗОК, ЦСМП, председателите на местните структури на съсловните организации на БЛС, Асоциацията на общопрактикуващите лекари, Български фармацевтичен съюз, БАСЗГ.

С друго свое решение от днес Областният медицински съвет насочва усилия към оборудване и обезпечаване на втори и трети етаж на бившата белодробна болница, където ще бъдат разкрити около 40 легла за пациенти с COVID-19. Предстоят организационни дейности и ремонт на кислородната инсталация, които се очаква да приключат през следващите две седмици.

След оглед специалистите са констатирали, че базата на  Държавната психиатрична болница, която се намира в Шумен е неподходяща за лечение на ковид пациенти. Там няма да се разкрива сектор за болни от коронавирус.

От Държавната психиатрична клиника има съгласие да се включат в грижата за пациентите с лекар и медицински сестри, от СБАЛК Мадара също се ангажират да помогнат с лекар при сформиране на екипа за новия ковид сектор в бившата белодробна болница. Има необходимост от още лекари и сестри и Областният медицински съвет апелира и към семейните лекари и специалисти да помогнат, за да функционира новият сектор. 

Съветът, който днес проведе първото си заседание, е сформиран с основна цел да бъдат предприети всички необходими действия за обсъждане и въвеждане на допълнителни мерки, касаещи медицинските дейности във връзка с усложнената епидемична обстановка на територията на област Шумен и спазване разпоредбите на Министерството на здравеопазването.  

ШУМ.БГ