Тенис кортовете в Шумен вече ще може да се ползват целогодишно от любителите на спорта, след като от дни над тях е монтиран балон. Той е поставен от Тенис клуб „Шуменец“, който пое стопанисването на базата.

Балонът е с размери 36 м на 36 м, в най-високата си точка е 10 м. и покрива двата корта. Съоръжението е италианско производство и е използвано преди да бъде монтирано тук.

„Беше процедура, която и ние не очаквахме, че ще е толкова трудна. Най-трудното беше вкарването на балона в корта, разпъването му, което се прави с машини, както и опъването му със стоманени тръби, закрепването му за земята, за да е стабилен. Точно заради това заземяване през пролетта изляхме основата от бетон“, обясни през ШУМ.БГ треньорът в клуба Богомил Радославов.

През целия вчерашен ден балонът бе надуван с машина, монтирани бяха вратите, а съоръжението се уплътняваше, за да не изпуска въздух. През зимния сезон той ще се поддържа опънат с помощта на компресор, който постоянно ще вкарва въздух и ще го държи в изпънато положение.

„Балонът не е нещо уникално красиво като визия, но е съоръжение, което ще помага много на всички, които искат да играят тенис и през зимата“, допълни Радославов.

Треньорът каза още, че до края на седмицата предстои да се монтира осветлението, след което да се оправи настилката на корта, която е леко нарушена заради монтирането на балона.  В момента тече и прекарване на газова инсталация, с която ще се отоплява закрития вече корт.

„Най-голямата радост за нас е, че за първи път ще има възможност в Шумен да се играе тенис и през по-студените месеци от годината и то при отлични условия, които постигаме с монтирането на този балон“, каза още Богомил Радославов и изрази надежда скоро всички, които имат желание да могат да ползват обновената спортна база.

ШУМ.БГ