15 души са диагностицирани с COVID-19 в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в село Черни връх, община Смядово, съобщиха от РЗИ.

С коронавирусна инфекция са 11 потребители и четирима от персонала, като при двама от тях болестта е била констатирана още на 18 ноември. Три дни по-късно служители на РЗИ-Шумен изследват всички потребители и персонала в Дома. Първоначално са направени бързи антигенни тестове. Положителните са изследвани и с PCR, който потвърждава първоначалните позитивни резултати.

Към момента всички заразени потребители са в добро състояние. Изолирани са в отделна сграда на Дома, а състоянието им се следи от медицински специалисти. Четиримата служители са поставени под домашна карантина.

Вчера за COVID-19 са изследвани 18 потребители на Дома в село Лозево, където преди месец бе установено огнище на каронавирус. Очакват се резултатите.

258 са пациентите настанени в областната болница към 9.30 часа днес. От тях 196 са с потвърден PCR тест. Останалите 62 очакват резултати. Шестима пациенти са в АОИЛ. Трима са интубирани. Това съобщиха от Многопрофилната болница в Шумен.

Новоприетите пациенти с COVID-19 вчера са 23-ма, а изписаните – 19.

За последното денонощие са починали трима души - мъж на 62 години и жена на 50 години са поредните жертви на вируса вчера. Тази сутрин в МБАЛ е починала и жена на 56 години.

64 са установените случаи на COVID-19 в област Шумен за 26 ноември.

От тях 35 са от община Шумен, като 31 са от областния град и по един от Лозево, Царев брод, Друмево и Ветрище.

В община Смядово има 12 случая. От тях 10 са от Дома в село Черни връх и по един в общинския център и село Веселиново.

В община Нови пазар – 5 диагностицирани в град Нови пазар и един в село Стан. В община Хитрино – 4 заразени, като по един са от Студеница и Трем, другите двама са от Хитрино. В община Велики Преслав са регистрирани 3 случая. Един в село Миланово и два в старопрестолния град. В община Каспичан има 2 случая, като и двата са в Плиска. Един човек с коронавирус е установен вчера във Върбица. Един е дал положителен тест в село Осеновец, община Венец.

Жена на 25 години от Шумен е най-младият новорегистриран с коронавирус. Най-възрастният диагностициран с вируса е жена на 83 години също от Шумен.

1 313 души в областта са под домашна карантина към момента, сочат данните на РЗИ. На домашно лечение са 1 113 души.

Заразените с COVID-19 в областта до момента достигнаха 2 943. Излекуваните са 1 408. Починалите – 128.

ШУМ.БГ