Снегопочистващите фирми извършват обработка срещу заледяване на улиците в Шумен, съобщиха от пресцентъра на общината.

Прави се машинно разпръскване на сол по улиците и ръчно по пешеходните зони и тротоарите. Приоритетно се работи по основните булеварди, входно-изходните артерии, улиците на градския транспорт, основните и по-малките квартални улици.

Фирмите са в готовност да продължат работа с почистващата техника още от малките часове на нощта, за да може да се обезпечи сутрешния трафик. Общинската пътна мрежа също се обработва. Техника на Автомагистрали „Черно море“ вече почиства натрупаната снежна покривка по пътя Шумен – Новосел – Средня – Черенча, по панорамния път към паметника „Създатели на българската държава“ и към село Друмево.

От общинската администрация призовават шофьорите да карат внимателно и да се съобразяват с метеорологичната обстановка.

Припомняме, че тази зима три външни фирми и общинските предприятия ще почистват и поддържат улиците, местата за обществено ползване и пътищата на територията на общината. Зимното поддържане, опесъчаване и лугиране на улици, тротоари и територии за обществено ползване в северната част, малките улички на града и в кварталите „Дивдядово“, „Мътница“ и „Макак“ се извършва от Обединение „Зимно поддържане Шумен“. Консорциум "Клинър 2018" отговаря за южната част на града, а фирма Автомагистрали „Черно море“ – за общинската пътна мрежа.

На общинските предприятия са възложени дейностите по ръчното и машинно снегопочистване и поддържане на централната пешеходна зона, алеи, паркове и градини в Шумен, почистване на подходите към социалните и здравните заведения, яслите, детските градини и училищата, автобусните спирки, паркингите.

ШУМ.БГ