Гледайки към 2030 г., Русия най-вероятно ще остане основната военна заплаха за алианса. Тя предизвиква НАТО с риска да го постави пред свършен факт или с непрекъснат и парализиращ натиск в кризисна ситуация." Освен това Русия употребява химическо оръжие на територията на алианса с причиняване на цивилни жертви.

Това е част от заключения на доклад на експерти от Reflection Group, с който тази седмица са запознати министрите на външните работи на НАТО. В него се препоръчва да се поддържа двойнствен подход към Москва - сдържане и откритост за диалог, ако руските лидери изберат конструктивните действия. Тази консултативна група е създадена от генералния секретар Йенс Столтенберг след решение на лидерите на страните членки в Лондон през 2019 г.

Но мисията на алианса далеч не е ограничена само до проблема с Русия. НАТО трябва също така да се подготви за предизвикателството, отправено от Китай, докато продължава да работи срещу заплахата от тероризъм и от нестабилността, създавана в южната част на Средиземно море и Близкия изток.

На съюза се препоръчва готовност и да посрещне климатични промени, пандемии и други предизвикателства, заради които вероятно ще се наложи обновяване на Стратегическата концепция на НАТО от 2010 г. (в нея Русия все още се определя като партньор). В 67 страници са събрани заключения, водещи до препоръката алиансът "да играе по-голяма роля в международния ред". Подговката за посрещане на военни атаки и разработване на стратегия за южния фланг и технологичните предизвикателства са друга част от препоръките.

Документът е представен на външните министри, а догодина трябва да попадне в дневния ред на срещата на лидерите на страните членки. В него изрично се отбелязва, че "политическите различия в НАТО са опасни". "Ротерс допълва, че става дума за сериозни разминавания в разбирането и приемането на това, което правят САЩ по времето на президента Доналд Тръмп, както и Турция и Унгария.

Препоръките на авторите, които нямат задължителна сила, са НАТО да намери начин да прекрати възможността отделни държави да налагат вето върху решенията му. Унгария, например, блокира така задълбоченото партньорство с Украйна, а Турция спря подобен процес с Израел. "Принципът за консенсус е основополагащ за НАТО, но алиансът трябва да внимава за това да остане способен да постига решения и да ги прилага навреме, а не да се размиват в последващи действия. (...) НАТО трябва да създаде един по-ясно структуриран механизъм в подкрепа установяването на коалиции вътре в съществуващите структури на алианса, както и да проучи как по време на криза да се взимат решения в кратки срокове.

Друга препоръка е да се създаде специален "консултативен орган" за координиране политиката на Запада към Китай. Това е свързано и със съвета да се създаде специална структура в общото разузнаване на НОТ, която да следи и оценява как си сътрудничат Китай и Русия в отбраната, технологиите и политическата сфера, включително кампании за дезинформация и хибридна война.

Възможно е също да има срещи на върха НАТО-ЕС, да се предоставят повече правомощия на генералния секретар за персонала и бюджета на организацията, както и да се провеждат повече редовни срещи, на които може би да участват министри на вътрешните работи и на финансите.

Дневник