Съединените щати отново застанаха зад изграждането на газопровод, който би осигурил доставки на Европа от Източното Средиземноморие и по който Гърция, Кипър и Израел се договориха да започнат да работят тази година.

Министърът на енергетиката на САЩ Дан Бруйет потвърди позицията на САЩ в момент на напрежение в НАТО и в европейско-турските отношения заради енергийната политика на Анкара в Източното Средиземноморие. Турция е против газопровода и е отправяла многобройни предупреждения, че се смята за пренебрегната и проектът накърнява интересите ѝ като страна с най-дълго крайбрежие в района, а и засяга пряко правата на признатата само от нея Севернокипърска турска република.

За планирания от няколко години газопровод EastMed би трябвало според плановете на трите държави да има инвестиционно решение до 2022 г. "Ще продължим да работим с Израел, Гърция и други заинтересовани страни, за да гарантираме, че инфраструктурата ще бъде развита", цитира "Ройтерс" Бруйет. "Все още има огромен интерес както от частната индустрия, така и от правителствата в региона, за да се види, че инфраструктурата се развива и да се развива възможно най-бързо", каза още Бруйет по време на посещение в Атина.

Сред приоритетите на Гърция са усилията ѝ да се превърне във важен център, през който да се диверсифицират европейските доставки и да се намали зависимостта от Русия. Зад тази инициатива твърдо стоят и САЩ. "Ройтерс" уточнява, че вносът на природен газ в Гърция се е увеличил рязко пред последните години, а преди месец започна доставки и Трансадриатическият газопровод (ТАР) с каспийски газ, доставян до Южна Италия през Турция и Гърция.

Централа за регазификация на втечнен газ се изгражда край пристанището на Александруполис в северната част на страната. Съоръжението, което привлече инвестиционния интерес и на Северна Македония, би могло да захранва както ТАР, така и България през изграждащата се в момента газова връзка между двете държави.

"Нужда от затягане на връзките на Израел и НАТО"

Междувременно Израел работи за развитие и подобряване на способността си медицински евакуации в морето при извънредни ситуации в Източното Средиземноморие, пише "Ройтерс". Страната, фактически съюзник на Гърция и Кипър по редица спорни въпроси в региона, предлага евакуация на ранен или пострадал персонал от военноморски кораби в района и бърз транспорт на персонала до болници в Израел.

По-рано този месец се състоя съвместно учение на военноморски части на НАТО и израелския флот. В него Израел показа способността си да приземява хеликоптер на кораби в морето и да прехвърля ранени в болници на брега.

Кореспондентът на "Шепард нюз" разговаря с хирурга на израелския флот командир Амит Гил, който потвърди, че военноморските сили развиват способността да транспортират медицински екипи между кораби в морето. Контраадмирал Еял Харел, ръководител на военноморските операции на израелската армия, каза пред сайта, че процесите в региона изискват затягане на стратегическите връзки между Израел и НАТО.

Ако има спешна нужда от медицинска евакуация на военноморския персонал, опериращ в Източното Средиземноморие, "нямаме време да отидем в Турция", а мрежата може да се разшири с израелския капацитет за евакуация на пострадали, смята каза командир Антонио Моуриня, високопоставен офицер във военноморското командване на НАТО.

Четири кораба участваха в учението - две корвети от израелския флот и кораби от Гърция и България. До момента са проведени редица учения, включващи медицински евакуации в морето.

Дневник