183 са хоспитализираните в МБАЛ-Шумен пациенти с Covid-19 към 9,30 часа днес, съобщиха от болницата. За последно броят им бе по-нисък от 200 в началото на ноември. 

През последните 3 дни са изписани 57 пациенти.

"Освен спад на хоспитализираните, се наблюдава и спад на смъртността, като за миналата седмица починалите са общо 18 души, а за предходните седем дни /между 7 и 12 декември/ починалите са били 26", каза ръководителят на направление "Медицинска дейност" в МБАЛ д-р Йорданка Маринова.

От 183 настанени в ковид отделенията на болницата в Шумен и Нови пазар, 137 са с положителен тест, а 46 чакат резултат от ПСР тест. В ОАИЛ има 4 пациенти, които са интубирани.

През изминалите 3 дни са починали общо 7 пациенти - в петък мъж на 65 години, в събота двама мъже на 64 и 67 години, както и жена на 70 години. В неделния ден живота си са загубили двама мъже на 69 и на 83 години, както и жена на 66. Днес са починали още две жени - на 66 и 94 години.

От Регионалната здравна инспекция в града съобщиха, че има общо 45 жители на област Шумен, дали положителен ПСР тест през последните три дни 19 са жени, а 26 мъже. Жена от Шумен на 87 години е най-възрастният заразен, а най-младият случай е също жена, на 27 години от с. Денница.

Най-много са тези от община Шумен – 27. Преобладават жителите на областния град, но има и от селата - двама от Васил Друмев и по един в Струйно, Мадара, Ивански. От община Каолиново случаите са 3 - по един в града и селата Пристое и Браничево. От община Велики Преслав заразени с вируса са 5 души, всички са от града. От община Нови пазар заразените са 2, от града. По един случай има от Смядово, Венец, хитринското село Длъжко и от николакозлевското село Църквица.

ШУМ.БГ