Измина една година, която бе коренно различна и трудна за всички. Пандемията ни наложи много ограничения – в личните дейности, за бизнеса, във всички области. Това ни накара да бъдем по-различни - може би станахме по-състрадателни, по-чувствителни. Надявам се в бъдеще това да помогне да станем и по-добри.

Това каза на заключителната за 2020-та пресконференция кметът на Шумен Любомир Христов, която се проведе онлайн.

Градоначалникът още в началото благодари на всички шуменци, които помогнаха, участваха и продължават да участват в решаването на проблемите с пандемията. „Всички са герои – лекари, учители, обикновените хора... Герои са и нашите деца, които трябваше да се обучават извън класните си стаи. Поклон пред всички, които работят и продължават да работят за справянето с тази пандемия“, заяви Христов.

Той подчерта, че с помощта на бизнеса община Шумен е съумяла бързо да организира кампания, с която да се помогне на здравната система в областта. „Нещо хубаво, което успяхме да направим с началото на пандемията е с усилията на бизнеса направихме кампанията „Помогни сега“ – от март до момента по дарителската сметка постъпиха повече от 440 хил. лв. - средства в помощ на болницата, която обслужва цялата Шуменска област“, каза Христов.

Кметът допълни, че общината е обърнала особено внимание върху социалната си ангажираност – на пълен капацитет работят домашният социален патронаж, обществената трапезария, където се предоставя безплатен обяд, грижата за възрастни лица и хора с увреждания. „Сумата за социални дейности, които са реализирани през годината е 3 млн. 312 хил. лв., и още около 1, 200 млн. лв., които са по европроекти“, уточни кметът.

Той подчерта, че пандемията е повлияла негативно на финансовото състояние на общината. “Не можахме през 2020 г. да калкулираме средства от различен тип дейности и услуги, които предоставя общината. През 2019 г. в бюджета от местни приходи постъпленията бяха над 30 млн. лв., през 2020 г. - 27 млн. лв., а за 2021 прогнозата ни е за около 23,8 млн. лв.“, посочи Любомир Христов. Въпреки това общината е успяла да задели средства и да изгради още 11 детски площадки, изхарчила е над 2 млн. лв. за преасфалтиране и ремонти на улици в града и в селата. „Започнахме подмяната на уличното осветление. То е обновено по бул. „Симеон Велики“. Това ще стане и по бул. „Ришки проход“, но понеже се прави със  средства на общината, заради ограничените приходи, нещата се позабавиха“, обясни Любомир Христов.

Кметът подчерта, че вече се работи по изграждане на Пречиствателната станция за питейни води. Предстои да се строи и довеждащият водопровод. „Процедурите за двата големи проекта приключиха. Вече се работи. Вярвам, че в края на 2022 началото на 2023 Шумен ще има  пречиствателна станция за питейни води и сменен довеждащ водопровод“, каза още Христов.

Кметът акцентира и върху проектите , които предстои да се реализират в следващите години в Шумен. Става въпрос за ново тренировъчно игрище и зала до Градския стадион, ремонт на зала „Плиска“, нов физкултурен салон на Трето основно училище "Димитър Благоев", разширение на детските градини „Братя Грим“ и „Щурче“, изграждане на нова довеждаща инфраструктура в района на Индустриалния парк, обновяване на двете платна от детелината до „Алкомет“, ремонти на Летния театър и Младежкия дом, обновяване на хиподрума.

„За тези и други проекти имаме финансиране от държавата и от еврофондове близо 18,6 млн. лв. Голяма част от средствата са постъпили на сметката на общината. Предстои да приключат процедурите по избор на изпълнители и проектите да се завършат през следващата година“, каза Любомир Христов.

ШУМ.БГ