Над един милион лева са дарените средства през тази година на Многопрофилната болница за лечение в Шумен.

Помощите - в натура и парични суми, са дошли от фирми, общини, организации и много частни лица, съобщи за ШУМ.БГ директорът на МБАЛ д-р Димитър Костов.

“Благодарение на тях ние успяхме предварително да се подготвим и да се справим с предизвикателствата - реновирахме етаж от инфекциозно отделение, разкрихме нови легла, изградихме кислородни инсталации, закупихме апаратура, респиратори, медикаменти, бързи тестове. Всичко това помогна за нормалното функциониране на лечебното заведение, даде ни възможност да приемем всички пациенти, въпреки че шуменската болница бе най-натоварена и с най-голям брой заболели от Covid-19 в страната”, каза д-р Костов. Той изрази благодарността на целия екип към всички проявили съпричастност и солидарност.

Средствата постъпваха по сметка на МБАЛ-Шумен, както и в дарителската сметка на стартиралата през март кампания „Помогни сега“. През цялата година за направените разходи се публикуваха отчети и фактури.

Дарителската помощ даде възможност и за оборудване на собствена PCR-лаборатория, за която се очаква акредитация. С влизането й в работен режим резултатите от тестовете ще излизат до два часа и диагностиката на пациентите ще става по-бързо.

От 1 декември пък започна и набиране на средства за оборудване на новия пункт за антиковид плазма в отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ-Шумен. С първите постъпили суми вече е закупен специализиран фризер за съхранението на реконвалесцентната плазма Covid-19 и два стола за кръвовземане, а със следващите ще продължи оборудването на пункта с необходимата специализирана апаратура и техника, която ще замени амортизираната.

ШУМ.БГ