Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Марияна Николова подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора. Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри и страната ни да има по-активна политика по отношение на образованието и подготовката на професионалисти за сектора.

"Един от основните приоритети на правителството на Бойко Борисов е именно образованието, а по-доброто и качествено образование е основа и гарант за по-доброто бъдеще", каза в отговор вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, цитирана от пресцентъра на министерството. Тя припомни, че на последното правителствено заседание бяха отпуснати нови нас 2 млн. лв. на министерството на образованието за подобряване на образователната инфраструктура. Парите са за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища.

В дискусията участваха и Даниела Дариткова, народен представител на ГЕРБ от Смолян, Недялко Славов, областен управител на област Смолян, Николай Мелемов, кмет на община Смолян, Боран Хаджиев, кмет на община Чепеларе, и представители на туристическия бизнес.

Д-р Даниела Дариткова коментира, че заболеваемостта в Смолянска област е ниска и че това ще доведе до допълнителна сигурност за туристите, които ще посетят региона.

"Правим всичко възможно да развием областта като четирисезонна дестинация", посочи Николова. Тя отбеляза, че в сряда кабинетът реши да отпусне допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия.

През декември беше одобрена нова разпоредба, регламентираща прилагането на нова мярка за държавна помощ на обща стойност 51 млн. лв. от националния бюджет за безвъзмездно субсидиране на близо 1600 предприятия в сферата на туризма, подчерта Николова.

И уточни, че Министерството на туризма разработи наредба, регламентираща реда за предоставяне на безвъзмездни средства, която е изпратена за съгласуване в Министерството на финансите. Субсидията e в размер на 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

По оценки на НСИ през 2020 година общо туристите в област Смолян ще надхвърлят 200 хиляди, като очакванията са българските посетители да са над 170 хиляди, а чуждестранните - над 30 хиляди, съобщи вицепремиерът. По думите й за цялата 2020 г. спадът на българите в област Смолян ще е около 35%, а на чуждестранните туристи близо 25%, което е далеч по-малко спрямо средното за страната.

Според текущата информация за сезон 2020/2021 спадът на туристите в област Смолян от началото на зимния сезон е 54%. Намалението на българските гости е 42%, а на чуждестранните - 91 на сто, като малкото чужденци са предимно румънски граждани. Повече от 95% от туристите в областта са българи от началото на сезона, което се очаква да се запази като тенденция и до края.

Собственици на обекти на пистите обясниха, че има сериозен проблем с туристите, на които не може да се предложи качествена услуга и възможност за отдих. Тяхната позиция е, че тези места би могло да минат под един знаменател с ресторантите на хотелите или да се търси друг начин за осигуряване на работа на обектите и обслужване на гостите.

Представителите на бранша поставиха въпроса за стопанисването на пещерите в района, които трябва да се социализират и рекламират, за да бъдат достъпни за туристи. Според тях това е ресурс, който трябва да се развива и може да допринася за развитието на отрасъла.

Дневник