Британското правителство ще обсъди в понеделник още по-силно затягане на ограниченията върху пътуванията заради пандемията, като може да въведе изискване пристигащите от чужбина да бъдат карантинирани в хотели, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. От началото на януари се изисква отрицателен тест за повечето от пристигащите в страната, който да бъде представен още преди отпътуването, както и оставане под карантина след пристигането.

Сега правителството обмисля да задължи пристигащите да прекарват 10-дневна изолация в хотел, за който ще трябва да си плащат, като начин да контролира спазването на карантината, твърди Би Би Си. На фона на засилващите се опасения от нови варианти на коронавируса, критици на сегашната карантинна политика твърдят, че тя не се спазва достатъчно строго.

Властите в испанската столица Мадрид обявиха, че ще затегнат още повече мерките заради скока на новозаразените с коронавируса, предаде ДПА. Въведеният вече вечерен час от понеделник ще започва с един час по-рано - от 22 ч, както е и в повечето други испански региони. Ресторантите ще продължат да работят, но ще трябва да затварят най-късно в 21 ч, като ще се сервира на групи от най-много 4 човека. Забраняват се събирания на различни семейства в частни домове.

Един милион французи са ваксинирани вече срещу COVID-19. Това заяви днес премиерът Жан Кастекс близо месец след началото на кампанията във Франция, предаде Франс прес. "Благодаря на всички наши медицински служители, на всички хора на изборни длъжности, на целия персонал и сътрудници в префектурите, на всички, обединили усилия в тази изключителна кампания за ваксинация", написа той после в Туитър. Правителството си бе поставило за цел до края на януари броят имунизирани французи да стигне един милион. Тази сутрин делегираният министър за промишлеността г-жа Аниес Пание-Рюнаше заяви по радио "Франс ентер", че страната цели да ваксинира до юни 15 милиона души. "Разумно допускам, че тази цел може да бъде надхвърлена", добави тя.

Междувременно Франция въвежда изискване за отрицателен PCR тест за всички граждани от европейското пространство, включително и България. От утре всички граждани над 11-годишна възраст, които пътуват до Франция от европейските държави (държавите-членки на ЕС, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Ватикана и Швейцария), следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

Норвежката столица Осло и девет съседни общини ще наложат някои от най-строгите мерки от началото на пандемията заради случаи на новия, по-заразен вариант на коронавируса, който за първи път бе засечен във Великобритания, предаде Ройтерс. Търговските центрове и други магазини, които не са от първостепенно значение, ще бъдат затворени от днес на обед местно време за първи път от избухването на епидемията. Мярката ще бъде в сила поне до 1 февруари. Продължават да работят хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите. Спират се организираните спортни събития, ресторантите трябва да затворят, а училищата минават на дистанционно обучение. Към гражданите се отправя призив да не посрещат гости у дома.

Днес пъбове и ресторанти в Чехия отново отвориха врати, за да протестират срещу правителствените рестрикции, свързани с COVID-19, които ги държат затворени от октомври, предаде Франс прес. Ресторантите, пъбовете, баровете, кината, театрите, зоологическите градини, спортните зали и повечето магазини в страната с 10,7 милиона жители са затворени от октомври; рестрикциите бяха леко смекчени по Коледа, напомня агенцията.

Индия е ваксинирала 347 058 души срещу коронавируса през изминалото денонощие, което е рекорд за националната кампания, започнала на 16 януари, предаде ТАСС. Общо за първата седмица в страната са били имунизирани 1 390 592 души, съобщават индийските власти. Министерството на здравеопазването посочва, че все повече хора пристигат в пунктовете за ваксиниране, след като през първите дни на кампанията желаещите бяха по-малко от очакваното. Индийските власти определят ваксинационната си кампания като "най-масовата в света" и планират през първия й етап да бъдат имунизирани около 30 милиона души - 10 милиона медицински работници и 20 милиона, работещи в рискови сфери като полицаи, военни, сътрудници на службите за гражданска защита. След това ще бъдат обхванати над 50-годишните и хората под 50 години със съпътстващи заболявания.
Индия планира до юли тази година да ваксинира общо около 300 милиона души. Ваксинирането е доброволно, използват се препаратите на "АстраЗенека" и Оксфордския университет, както и на индийската компания "Бхарат биотек".

Американският щат Ню Йорк е изчерпал вчера всичките запаси от ваксини срещу коронавируса, предаде Франс прес. Губернаторът Андрю Куомо призова правителството на Джо Байдън да ускори доставките. В очакване на ново снабдяване през идната седмица Куомо призова центровете за ваксинация в щата да не записват повече часове за поставяне на ваксини. Над 500 000 души са ваксинирани в самия град Ню Йорк, който е с население от 8 милиона души, написа кметът Бил Де Блазио в писмо до Джо Байдън, чийто текст беше направен обществено достояние.

Бразилският щат Сао Пауло обяви, че всички барове и ресторанти ще прекратяват работа в 20 ч. през седмицата и няма изобщо да работят през уикендите. Мярката цели намаляване на разпространение на коронавируса, отнемащ живота на едни човек на всеки шест минути в щата, предаде Франс прес. Ограничението влиза в сила от понеделник и ще продължи до 7 февруари в мегаполиса Сао Пауло и по-голямата част от общините на едноименния щат, който е най-населен и най-богат в страната. Бразилия съобщи за 56 552 нови случая на зараза и за нови 1096 смъртни случая за денонощие. От началото на пандемията починалите са 215 243, а заразените над 8,7 милиона души, предаде Ройтерс. Страната започна кампанията по ваксинация по-рано през седмицата. А вчера в Бразилия пристигна първата партида от ваксината на АстраЗенека/Оксфорд, произведена в Серумния институт в Индия, предадоха световните агенции.

Дневник