Област Шумен е в оранжевата зона на COVID картата на България с отчетена 14-дневна заболяемост от 110 на 100 хил. души население. Областта е на 7-8 място в страната с тенденция на задържаща се заболеваемост. Към момента активните случаи на Covid-19  в областта са 304 и те са във всичките десет общини. МБАЛ-Шумен пък отчитат тенденция на дневен прием между 9 и 13 пациенти с инфекцията. 

Това стана ясно по време на заседанието на Областния кризисен щаб, свикано днес от областния управител проф. Стефан Желев.

Предвид тези данни на ясно изразена тенденция на задържаща се заболяемост и с цел на ограничаване разпространението на инфекцията членовете на Областния щаб се обединиха около становището, че въведените допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен трябва да останат в сила до края на месец февруари.

С решението си от днес Областният кризисен щаб забранява в училищата в област Шумен да се извършват дейности от външни лица, използващи материалната база на съответното училище-танцови, спортни, театрални и др. състави. Продължава да е в сила забраната за репетиции и изяви на групи в народните читалища, фолклорни и други самодейни формации на територията на област Шумен. Остават затворени и  пенсионерските клубове.

До края на февруари т.г. се забранява провеждането на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души, както и организирането и провеждането на всякакъв вид изложби, базари на животни и животински продукти, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“.  

От Областния кризисен щаб възложиха на кметовете на общини да подобрят организацията за контрол на изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти - градски и междуградски  транспорт, обекти с обществено предназначение, училища, детски градини и ясли, работни колективи и др. и при установени нарушения и пропуски да се предприемат безкомпромисни мерки в кратки срокове за тяхното отстраняване.

ШУМ.БГ