Значително намаление на популацията на дива свиня на територията на Държавно горско стопанство /ДГС/ – Шумен, отчитат експертите. За година спадът е с над 1/3.

Според данни на стопанството през 2018 г. запасът, установен при преброяването на дивеча, е бил 187 животни. През 2019 г. дивите свине са 168, а през 2020-та - само 114.

Причината за спада е болестта африканска чума по свинете (АЧС), както и последвалите мерки във връзка с ограничаването й.

“През следващите години бройките на животните трябва добре да се следят и да не се допуска те да намалеят толкова, че да паднат под биологичния минимум, така че да не могат да се размножават”, заяви Тервел Стефанов, експерт по лова в Североизточно държавно предприятие /СИДП/.

Той обясни, че всяка година горското стопанство прави план, колко от преброените животни могат да бъдат отстреляни, като през 2019 г. заради АЧС са отстреляни 190 бройки, или 140% от планираните 135 бройки. Целта на отстрела е намаляване разпространението на чумата.

“Идеята е животните да могат да се разпокъсат, да не се срещат различните стада и да не предават болестта. В момента заболяването е овладяно, но опасността не трябва да се подценява. Призоваваме хората, ако забележат труп на дива свиня, да се свържат с нас”, каза Стефанов.

Той обясни още, че през 2020 г. от планирани за отстрел 104 животни, са отстреляни 100. Няма нито едно, заразено с АЧС.

ШУМ.БГ