В четвъртък известните пианисти Виктория Василенко и Сергей Редкин ще бъдат солисти на шуменската Симфониета в концерт под надслов „Лауреатите“. Под диригентската палка на Станислав Ушев те ще представят два от най-красивите романтични клавирни концерти - Вторият от Ференц Лист и Третият от Сергей Рахманинов. Ще добавят и фрагменти от сюитите „Арлезианката“ от Жорж Бизе.

Началният час е 18:35 ч., мястото - концертната зала „Проф. Венета Вичева“.

Виктория Василенко, наричана още „Златното момиче на пианото“ има в колекцията си 10 първи награди от авторитетни международни и национални конкурси. Няколко години е стипендиант на престижния фестивал за камерна музика „Музика Мунди” в Белгия, където свири като солист на Фестивалния оркестър под диригентството на прочутия Максим Венгеров.

За Сергей Редкин често казват, че ако получиш награда от конкурса П. И. Чайковски „ще се събудиш известен“. Още преди бронзовото си отличие в XV издание на конкурса славата на пианиста се носи в цяла Европа, а днес е познат извън пределите на Стария континент. През март ще свири с оркестъра на Мариинския театър в Хамбург и Париж под палката на Валерий Гергиев, а след това ще изнесе концерти в Белгия и Люксембург.

ШУМ.БГ