Във всички избори политиците застават пред избирателите си и започват да обясняват и да твърдят, че тяхната програма отговаря до най-висока степен на нуждите на хората и държавата, но нашата позиция е категорична - никой от политическите играчи, партии и коалиции няма как сами да се справят. Няма как една партия или предизборна коалиция да реши проблемите в различните сектори, затова всички имаме абсолютната необходимост от общи действия. И аз считам, че полезността е да заявяваме публично позициите, за да могат гражданите да чуят и да знаят в този поток от информация днес кой какво заявява, какво ще защитава, поемайки отговорността си пред обществото.

Трите основни цели, които се поставят в нашата програма са:

укрепване на държавността и институциите, и осигуряване сигурност за гражданите

възстановяване на икономиката, и гарантиране правото на труд за всички и достойни доходи

борба с бедността, демографската катастрофа и възраждане на духовността на българската нация

Нашата амбиция е да работим по горепосочените принципи, за да покажем, че е възможно в България да се прави нов тип политика. Да погледнем към бъдещето, без да изключваме обсъждането на миналото и настоящето, но да гледаме напред и задължително да направим няколко неща.

Възстановяване на нормалния диалог и работата с институциите. На първо място - рязко подобряване работата на изпълнителната власт с възлагането на основни принципи, които да важат за всички без значение кой управлява. Трябва да се прекрати тази хаотична дейност на правителството, което вече 10 г. управлява и е станало прицел на недоволството на хората, с непрекъсната смяна на мнения, на решения, които понякога в рамките на деня се променят по няколко пъти.

Решително противодействие на корупцията – темата е толкова голяма, а мненията толкова разнопосочни, но в същото време не подлежат на коментар, тъй като негативните оценки за държавата са факт и то не само у нас, а и от специализираните органи на Европейския съюз. Свидетели сме на публични скандали по отношение на обществените поръчки, където са нарушени законодателни и финансови принципи и контрол върху усвояването на публичните средства. Публичните данни сочат, че над 4,5 милиарда лева са преминали чрез държавни предприятия без обществени поръчки - възложени и усвоени от група фирми, които ясно ги обозначават, че са приближени на властта. На това трябва да се сложи край.

Създаване на второ ниво на местно самоуправление, така сме го записали в нашата програма и това ще е активна работа по отношение на започналата вече промяна от м.г. с изменение на Закона за регионалното развитие, с което областите са окрупнени в 6 района. Всеки от тях си избира Областен съвет и чрез него публичния обществен ресурс ще се разпределя. Тези райони представляват териториален район за планиране, те не са административно-териториални единици и според мен разпределянето на ресурсите ще е по-справедливо, няма да е като централизирания държавен бюджет, като преразпределение в края на годината на излишъци от държавния бюджет, или чрез решения на министерския съвет. Така ще се избегне разпределение на ресурси по различни партийни, или каквито и да било други аргументи, разпределяне на суми за определени градове, най-често по партиен принцип, на наши кметове и т.н. Така ще се решат и основните проблеми на България - на първо място различната степен на развитие на отделните региони, преодоляване на вътрешните различия в самите региони, защото има общини с минимален бюджет на границата на самоиздръжката, неблагоприятни икономически и географски различия. Това е целта на този закон за Регионалното развитие и е намерил място в нашата програма, а чувам и в други програми, върви някакъв консенсус и това е важно за всички ни - не само да се планира, а да се създаде правно административния начин планирането да се осъществява на практика на заложените нормативи за всеки един регион.

Пандемията ни показа няколко неща, не само негативни, но и полезни - възможността да се решават широки обществени проблеми като се извадят на предна линия специалистите. Този път бяха лекарите. Но аз съм сигурен, че в отделните сектори юристи, инженери, икономисти, финансисти, учители, културни дейци при една нормална мобилизация и предоставяне на възможността да работят активно в различни форми ще даде възможност на българското общество, на цялата ни нация, да добие самочувствие, че може да решава проблемите си по този начин, по който бяха включени лекарите.

И най-вече всички ние като политици, които много говорим нека не забравяме, че невинаги умеем да слушаме какво ни казват хората.

Адвокат Пламен Петков, водач от листата на ПП АБВ, председател на Областния съвет на партията, пет последователни мандата общински съветник.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър ПП АБВ - Шумен