Ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците, и злепоставя тежко България. Така президентът Румен Радев отговори на журналистическа молба за коментар по повод арестите на висши военни заради издаване на държавни тайни на Русия и последвалото изгонване на двама руски дипломати.

"По-скоро въпросът е към онези, които бързат да коментират случай, по който все още не се е произнесъл българският съд". каза държавният глава и призова вместо самохвалства да се отговаря на тежки въпроси. А те, според него са защо високопоставени служители в Народното събрание и Министерството на отбраната, чиито проверки и допуск се издава от служби, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната ни сигурност, както и защо се пренебрегва фактът, че организацията и контролът на политиката за защита класифицирана информация се осъществява от Министерския съвет.

Държавният глава заяви, че очаква не само пълно разследване на случая, а и задълбочен анализ на причините, които водят до такова състояние на националната сигурност и ефективни мерки за нейното укрепване.

Радев каза, че следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на сегашния премиер.

Шестима души бяха задържани на 19 март за шпионаж в полза на Русия. между тях са ръководен кадър от Министерството на отбраната, действащи и бивши служители на Военното разузнаване и директор на Дирекция "Класифицирана информация" към Народното събрание.

Дневник