Все повече хора търсят социалните услуги, които предоставя община Шумен. През последните две години получихме доверието на много от възрастните и хората с увреждания и те все по-често искат съдействие от нас.

Това каза днес на пресконференция заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова.

Тя даде като пример, че по последния социален проект, по който се работи в общината „Патронажна грижа +“, са обхванати 793 души при капацитет от 789.

По този проект, който общината започна да реализира през ноември миналата година, се предоставят почасови социално - здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19.

Проектът е на 1 147 760 лв. „Патронажна грижа +“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и засега ще продължи до края на ноември 2022 година.

Новите дейности, които се развиват в „Патронажна грижа +“ е предоставянето на услуги на хигиенисти за всички социални структури. „В Старческия дом, в центровете за семейно настаняване и други подобни социални структури се налага почистване и дезинфекциране много често. Освен това се осигуряват предпазни средства за работещите и настанените . Другото ново е, че се осигуряват и антигенни тестове, за да се „хване“ навреме евентуална  зараза. Осигуряват се и таблети, лаптопи на хората. Те ги ползват за обучени или за връзка дистанционно с близки и приятели“, разясни част от дейностите Севелина Колева, ръководител на проекта и директор на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за лица с увреждания към Община Шумен.

„Интересът е голям, хората ни се довериха. Патронажна грижа не просто предоставя услуги в домовете на хората, но предоставя и консултиране и насочване на хората, за да могат те да се възползват от най-добрата социална услуга, която предоставяме“, допълни Колева.

Телефоните, на които хората могат да се обаждат, за да разберат могат ли да се възползват от дадена социална услуга са: 0878261240 и 0879904770.

ШУМ.БГ