Апарат за изкуствена белодробна вентилация от най-високо поколение получи днес екипът на Неонатологичното отделение на шуменската болница. Модерната техника е закупена със средства от благотворителната кампания „Жълти стотинки. Деца помагат на деца“, която вече близо година събира монети в подкрепа на отделението.

„Апаратът е щадящ по отношение на функционирането на белия дроб на новородените. Подпомага, замества собственото дишане на детето. Щади се не само белодробната функция, но и нормализира кръвния поток, предпазва от много други усложнения, които понякога възникват при белодробна вентилация“, обясни важното значение на новата техника днес началникът на неонатологичното отделение д-р Лиляна Куздова. Тя допълни, че почти всеки месец се налага използването на този апарат при новородените.

Апаратът за изкуствена белодробна вентилация е третият, който отделението получава от кампанията „Жълти стотинки. Деца помагат на деца“. Досега са закупени и  видеоларингоскоп, който осигурява много добра видимост и ехограф, който също е от последно поколение и се ползва ежедневно.

В момента от кампанията се събират средства за апарат за кръвно-газов анализ с капилярна кръв.

ШУМ.БГ