Община Шумен ще изгради фотоволтаична централа с мощност 136,4 кW върху покрива на Старческия дом в града. Инвестицията ще бъде около 180 хил. лв. и ще се възвърне само за 3 години.

Разрешение за слънчевата централа предстои да даде Общинския съвет на насрочената за идния четвъртък сесия.

Общината е възложила на специализирана  фирма да направи проект със симулация и финансова прогноза. Предвижда се да се поставят 248 фотоволтаични модула с обща площ 641 кв.м.  

Животът на панелите е 25 години, като след 21-та година произведената ел. енергия ще започне да пада до 85%. Очакването е на година да се произвеждат и продават 140 083 kWh електроенергия. От тях общината ще печели 68 802 лв през първата година, 68 661 лв през втората, 67 981лв. през третата и т.н., докато на 21-та година общият приход достигне 1,302 млн. лв.  
 
„Предвижда се средствата за изграждането на фотоволтаичната система на Дома за стари хора да се заложат в капиталовата програма на община Шумен за следващата година, като едновременно с това ние подготвяме проекти и кандидатстваме по различни програми, по които може да се осигури финансиране за изграждане на възобновяеми енергийни източници“, каза за ШУМ.БГ заместник-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова.

Идеята за слънчева централа на покрива е на ръководството на Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски“.  Този юни Общинският съвет в Шумен взе решение да се направи проучване какви са възможностите за поставяне на фотоволтаични панели върху покривите на всички сгради, които са публична общинска собственост.

ШУМ.БГ