Общинският съвет в Шумен даде принципно съгласие администрацията да направи проучване какви са възможностите за поставяне на фотоволтаични панели върху покривите на сгради, които са публична общинска собственост.

Въпросът влезе в дневния ред на днешната сесия след доклад до общината от директора на Дома за стари хора Милена Събева. Тя иска съдействие от администрацията за проектиране и изграждане на система от фотоволтаични панели върху покрива на Дома, с която да се покрият нуждите от ток и топла вода на институцията. В доклада си Милена Събева е посочила, че в последната година сметките за ел. енергия са се увеличили и тенденцията за това е трайна, а с използването на фотоволтаици за производство на ел. енергия ще има възможност да се намалят разходите и да се задоволи потреблението на Дома.

Интерес към поставянето на фотоволтаични панели е имало и от други ръководители на институции, които се помещават в сгради публична общинска собственост.

Затова от администрацията поискаха съгласие от Общинския съвет да направят проучване къде могат да се поставят фотоволтаични панели и какво би струвало това. С 33 гласа "за" без "против" и "въздържал се" съветниците дадоха одобрение.

Общинският съвет поиска до ноември кметското ръководство да предостави анализ и програма за изграждане на системи от фотоволтаици върху покриви на сгради публична общинска собственост.

 Заместник-кметът Татяна Костова обяви в сесийна зала, че и в момента в администрацията се работи по този въпрос. „Очакваме Плана за устойчивост, където има заложени програми и може да се кандидатства с проекти и за такъв тип производство на енергия. Работим по въпроса, за да имаме готовност и когато се отворят програмите, да можем да участваме“, каза още Татяна Костова.

ШУМ.БГ