Нова детска градина с 8 предучилищни и 2 яслени групи ще бъде построена в кв. „Тракия“ в Шумен. Идеята на общинската администрация е тя да поеме децата на работещите в разширяващия се Индустриален парк.

Новата градина ще бъде до ПГОХХТ „Проф. Д-р Асен Златаров“, като за целта ще се вземат 15 декара от неизползвания в момента двор на училището, от източната и северната му страни. Те ще се съединят с общински парцел с площ 2,6 декара. Предстои да се депозира искане, чрез областния управител, за решение на Министерския съвет за безвъзмездно прехвърляне на държавния имот.

Предложението вече е внесено за одобрение в Общинския съвет. „Квартал „Тракия“ е най-големият в град Шумен, населен предимно с млади хора, който и в момента се разраства чрез ново строителство на жилищни сгради. Локацията му и близостта до Индустриалната зона на града привлича все повече хора да го предпочитат като място, в което да живеят. От изключителна важност е наличието на детски ясли и детски градини в района“, се казва в мотивите на кметската докладна.

Към момента в кв. „Тракия" има една Детска ясла, разполагаща с 5 групи, и две детски градини.

Когато бъде построена новата детска градина, тя ще стане втора по големина в общината след ДГ „Светулка“ в кв. „Боян Българанов“, която е с 15 групи.

Припомняме, че идеята за нова детска градина, която да обслужва работещите в Индустриалния парк бе съобщена миналата година от изпълнителния му директор Николай Тончев. Тогава той заяви, че иска градината да е на територията на Парка.

Общинското ръководство обаче е преценило, че е по-добре детското заведение да е по-близо до града, за да е от полза на повече семейства.

Новата градина ще бъде до ПГОХХТ „Проф. Д-р Асен Златаров“ /щрихованият парцел в кадастралната карта/

ШУМ.БГ