Ръководството на „Индустриален парк – Шумен“ АД има проект за изграждане на детска градина за децата на служители и работниците. Средствата се очакват по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС.

Това съобщи пред журналисти днес изпълнителният директор на Парка Николай Тончев. На пресконференцията присъства кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му по строителство Боян Тодоров.

„Тъй като работещите в Индустриалния парк са над 2000, повечето млади хора с деца, постоянно ни се поставя въпросът, бихме ли инвестирали в една детска градина. Търсим начин и един от начините е използването на Плана за възстановяване и развитие“, каза Тончев. 

Има избрано място за новата детска градина - в Подзона А на парка.  

„Говорим за градина с 4 групи. След като я изградим, разбира се, ще я предоставим за управление на община Шумен, тъй като не можем да караме родителите да плащат за децата си“, обясни Николай Тончев.

Той каза още, че индустриалният парк се развива устойчиво. Терените в Подзона А са реализирани почти на 100%. Остава само един непродаден терен и в момента се предлагат парцели в  Подзона C, като от нея са продадени около 15%.

Най-новият инвеститор в Парка е голяма швейцарска компания, която ще произвежда безглутеново брашно и продукти.

По Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС се очаква и финансирането на строителство на електрическа подстанция в Парка. „В момента всичко, което може да се ползва от съществуващите 5 далекопровода, е почти напълно използвано. Фирмите в Парка сега потребяват около 12 мегавата“, каза Николай Тончев, като обясни, че засега проблем с тока няма, но при бъдещо изграждане на производствени мощности може и да се получи недостиг.

Очакват се законови промени, които ще дадат възможност да се изграждат фотоволтаични паркове без промяна на предназначението на земеделските земи. Това ще даде възможност да се направи такава централа в подзона B, която е в северната част и в момента не е усвоена.
 
ШУМ.БГ