Мъжкият отбор на БК “Шумен” победи като гост “Миньор” Перник с 92:86 в мач от 5-ия кръг на НБЛ., игран в зала “Триадица” в София. За шуменци това е втора победа при гостуване, но тимът има три домакински загуби.

Шуменският тим води убедително в резултата почти през целия мач, но в края позволи на домакините да се доближат на 4 точки. Баскетболистите на Янко Янков издържаха на напрежението и се поздравиха с победата.

“Шумен” поведе с 18:12 след 5 минути игра, а след първите десет и успя да задържи аванс от пет точки – 29:24. През втората четвърт шуменци успяха да поведат с 41;30, но “Миньор” не позволи на гостите си да натрупат по-голяма преднина и на полувремето резултатът бе 50:43 за “Шумен”.

След паузата на два пъти “Миньор” скъси преднината на шуменци до 3 и 2 точки, но в края на периода “Шумен” отново бе по-добър и направи нова двуцифрена преднина. В последната част авансът на “Шумен” стигна до 14 точки. “Миньор” отново намали за 74:81, но игралият отлично Ивайло Тонев с точна стрелба отново върна двуцифрената преднина на “Шумен”. Последваха 6 безответни точки за домакините и 1:55, оставащи до края разликата бе само 4 точки за “Шумен”. До края на двубоя двата състава трябваше да покажат доколко издържат на напрежението, като в този мач това се отдаде по-добре на шуменските играчи.

За “Шумен” Ивайло Тонев реализира 30 точки, 22 добави Уилфрид Ликей. 14 точки и 11 борби записа Браян Камърън, 10 точки има Росен Иванов.

За “Миньор” Данило Аранитович бе най-резултатен с 24 точки като записа и 10 борби. Бившите играчи на “Шумен” Александър Милов и Константин Паисиев също се отличиха за “Миньор. Милов отбеляза 15 точки, а Константин Паисиев е с 10, 8 борби и 7 асистенции.

В следващия кръг “Шумен” гостува на “Левски”. Срещата е на 10 ноември от 19,00 часа.

ШУМ.БГ