Оставям една подредена община. Една община, която още от утре при следващия кмет може да продължи да работи със същия капацитет. Оставяме и разработени проекти на стойност над 108 милиона лева.

Това каза Любомир Христов на последната си пресконференция като кмет на община Шумен. На нея присъстваха и всички ресорни заместник-кметове.

Любомир Христов отчете свършеното през последните 8 години. Спомена работещата вече пречиствателна станция за отпадни води, зала „Арена Шумен“, помощното игрище на градския стадион и новата зала до него, Летния театър, ремонта на Младежкия дом, покриването на река Енчова.

„Постигнахме много, но и много неща останаха за вършене“, каза Христов. Той сподели, че е разговарял с наследника си на поста Христо Христов и е получил от него уверение, че ще довърши започнатите проекти за басейна, за ремонта на коритото на р. Енчова.

На заключителната пресконференция за това какво са свършили и какво не са успели да довърша говориха и заместник-кметовете.

“Финансовото състояние на Общината е блестящо. През годините поддържахме много добра събираемост и към този момент с местното финансиране Общината успешно е реализирала бюджетния план. Оставяме една богата община”, заяви на заключителната пресконференция зам.-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова.

Заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова каза, че през двата мандата в общината са реализирани много социални проекти, но винаги може да се иска повече. “Излизат нови необходимости, за които трябва да се работи, за да бъдат задоволени. Едно от най-важните неща, което започнахме и се надявам да бъде завършено, е проектът разширяването на Дома за стари хора", допълни Маркова.

Удовлетворен от свършеното си тръгва от общината зам.-кметът по култура, младежки дейности и спорт Найден Косев. “Изключителни съм благодарен на кмета и на целия екип, че се обърна много голямо внимание на ресора, в който аз работя. Структурите са стабилни, работещите в тях са спокойни. А по време на мандата, особено в културната инфраструктура, се сбъднаха мечти от преди 50 години, каза Косев визирайки Летния театър, Младежкия дом, новата сграда на художествената галерия. Косев допълни, че е доволен, че в голяма степен в работата са били ангажирани младежки общности и препоръча на новата администрация да продължи активно да си партнира с младите хора.

Росица Антонова, зам.-кмет по икономическо развитие заяви, че успешно и експедитивно е направена инвестиционната програма на Общината за реализиране на проекти по европрограми. “Тази година е белязана с изключителната скорост, с която трябваше да работим по новите проекти по Плана за устойчивост и възстановяване. Справихме се успешно”, допълни Антонова.

Проектът, който е останал и за който съжалява, че не е стигнало времето да реализира зам.-кмет по строителство Боян Тодоров, е ремонтът на зала “Проф. Венета Вичева”. “За мен тази зала като част от културната инфраструктура, бе важна и дано този проект остане на дневен ред в работата на следващите управници. Два от големите проекти – река Енчова и асфалтирането на улиците бяха запланувани във времето – до края на тази и началото на следващата година и се надявам да приключат успешно” каза още Боян Тодоров. Той допълни, че доста работа ще има новият кметски екип. “Нещата са подготвени само трябва работа и здрави ръце”.

Секретарят на Община Шумен Диян Димитров каза, че през 8-те години организацията на работа в администрацията и обслужването на гражданите се е подобрила изключително много, а най-големите предизвикателства са били организирането на избори, особено по време на пандемията.

ШУМ.БГ