Обвиняемият в убийството на баща си в новопазарското село Зайчино ореше остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“, реши Апелативен съд – Варна, съобщиха от пресслужбата на правораздавателната инстанция.
 
Станислав Р. е привлечен към наказателна отговорност за умишленото убийство на 71-годишния си родител, извършено на 24 октомври в с. Зайчино ореше. От една страна прокуратурата е поискала вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ на 35-годишния мъж, а от друга – настаняването му за изследване в психиатрично заведение за срок от 30 дни, поради данни за психични разстройства. И двете искания са били удовлетворени от Окръжния съд в Шумен.

Основният спор между защитата и държавното обвинение бе, има ли „конкуриране“ между двете процедури, уточняват от пресслужбата на АС - Варна.

Апелативният съд стигна до извод, че проверяваното определение на първата инстанция, с което обвиняемият е задържан, е мотивирано и законосъобразно. Налице е обосновано предположение за авторството на деянието, както и законовата презумпция, че при повдигнато обвинение за такова тежко престъпление, има опасност от извършване на друго престъпление. Реален е рискът и от укриване. Съществуват данни за психическо заболяване на мъжа, което предстои да бъде изяснено, но към настоящия момент обвиняемият се счита за вменяем. Настаняването за изследване в психиатрично заведение е мярка за процесуална принуда, а не за неотклонение, поради което колизия между двете няма, заключи съставът на Апелативен съд – Варна.

Определението не подлежи на обжалване.

ШУМ.БГ