На 10 и 11 ноември 2023г. в град Шумен се проведе двудневен младежки форум за превенции на рисковото поведение и различните видове зависимости сред младите хора до 29 годишна възраст. Събитието събра младежи и ученици от училища, университети и организации, за които темата „Не на зависимостите“ се оказа съществена и навременна за обзорна дискусия.

Чрез осигурени юрисконсулт и психолог в достъпна среда се предостави поле за открит и директен диалог с подрастващите за проблемите на зависимостта от наркотици, алкохол и електронна среда. Поставени бяха въпроси, свързани с това, как да разпознаваме зависимостите, как да усъвършенстваме упражняването на личен контрол, как и къде проличават сигналите на зависимостта и къде следва да се потърси помощ. Внимание бе обърнато на последиците от всяка от зависимостите като в дискусионните панели се провокираха мнения и аргументи на младите участници за разкриване на последиците за здравето, законовите рискове след употребата на психоактивни вещества и алкохол, какви заплахи крие Интернет и други. Бяха проведени анкети с цел анализ на информираността, както и предложени ролеви игри за изграждане на навици чрез психологическа подкрепа и демонстрация на реални житейски ситуации. Двудневният младежки форум получи безрезервната подкрепа на Община Шумен, отдел Култура - г-жа Красимира Димитрова; г-жа Снежана Петкова – Секретар Общински съвет по наркотичните вещества; г-жа Иглика Пенчева – психолог към Превантивно-информационния център в гр. Шумен; г-жа Иванка Ганева – педагогически съветник в СУ „Панайот Волов“, както и доброволци към училището.

Присъстваха и представители на ПЕГ “Н.Й.Вапцаров”, ПГМЕТТ "Христо Ботев" и Медицински университет Варна – Филиал Шумен.

Домакин на форума беше Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”. Форумът продължи два дни, а негов естествен завършек бе организирания от „Старс Академи“ ХЕПЪНИНГ под надслов „НЕ на зависимостите!“ – един различен начин младежи да апелират към здравословна и благоприятна среда за живот чрез музика, песни, танци и вокални изпълнения.

В колоритната централна част на гр. Шумен на 11 ноември от 17:00 ч. се проведе грандиозен хепънинг „Не на зависимостите!“, който въпреки дъжда, събра над 100 жители, гости на града, млади хора, различни социални групи и възрасти на едно място с цел-призив – “Нека младежите в гр. Шумен да спортуват, пеят, танцуват и всичко друго, което осмисля живота им пълноценно, нека да се наслаждават на радостни моменти, да бъдат щастливи и да споделят социалната кауза!” В подкрепа на инициативата се присъединиха видни вокални и танцови школи от гр. Шумен – Възпитаниците на Жарина Танева, Танцова школа “Emotion”, Възпитаници на СУ "Сава Доброплодни”, Танцова школа “Фаворит”, Танцова школа”Танцувалня” и с участието на Лора Христова.

Включилите се в каузата участници получиха подаръчни аксесоари с логото на проекта и с отличителния слоган „НЕ на зависимостите!“. Предстоят форуми и хепънинги и в други градове, свързани с превенции на зависимостите, като Търговище, Разград, Бургас, Сливен и Добрич.

Двудневният младежки Форум и Хепънинг срещу зависимостите - наркотици, алкохол и електронна среда - под надслов "Не на зависимостите!" бе организиран от Сдружение "Старс Академи" - гр.Варна по проект НПИМД-КО2-042/2023/25.03.2023 г. „НЕ на зависимостите!“ с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежките дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2023 г. Договор №25-00-61 от 18.07.2023 г. към Министерството на младежта и спорта.