Празник събра днес малките герои – деца, родени недоносени в Шуменската болница, техните родители, медици и екипа на Неонатологичното отделение в МБАЛ – Шумен, който първи полага грижи за живота на бебетата.

Поводът за събирането бе днешният 17 ноември, на който се отбелязва Световния ден на недоносените деца, който всяка година се отбелязва в отделението.

“Този празник е важен за вас, за семействата ви, за това, че сте минали през десетки изпитания, заради вашите деца. Той е важен и за нас, хората, които полагаме първи грижи за оцеляването на тези деца. Целта на този ден, който се отбелязва от 2012 г. е да се насочи вниманието на хората и медицинските специалисти към увеличаващата се тенденция да се раждат повече недоносени бебета”, каза в началото на празненството началникът на Неонатологичното отделение д-р Лиляна Куздова.

Емилия Чапкънова, координатор за Шумен на фондация “Нашите недоносени деца”, разказа пред родителите за работата на организацията и помощта, която тя може да окаже.

След това дойде и празненството за децата, които се забавляваха с клоун - фокусник, танцуваха и играха.

“Процентът на недоносените деца на фона на намалената раждаемост, за съжаление, се увеличава. Причините са много. Една част са свързани с икономическите условия, с достъпа до медицинска помощ, със заболявания при майките. По данни на НЗОК процентът на недоносените деца в България е 12, а по света около 10. Шуменската болница не е изключение в това отношение и тенденцията от последните години да се раждат повече недоносени деца също е негативна. От началото на тази година имаме 550 раждания, като в 92 от случаите бебетата са родени преждевременно”, обясни пред журналисти д-р Лиляна Куздова.

Тя допълни, че отделението разполага с персонал и апаратурата, необходими за обгрижване на децата. “Няма нещо, което да липсва за работата с недоносените деца и въобще с ражданията. Разбира се, винаги имаме нужда от млади колеги, които да се включат в екипа”, каза още д-р Куздова.

Началникът на Неонатологичното отделение припомни за разкритата Семейна стая, за продължаващата кенгуру грижа и кампанията “Жълти стотинки”, която продължава и чрез която отделението, в което се полагат грижи за недоносените деца, също получи нова апаратура.

ШУМ.БГ