Апарат за кръвно газов анализитор получи днес отделението по неонатология в шуменската болница. Апаратът е закупен чрез събраните средства от кампанията „Жълти стотинки. Деца помагат на деца“ и е на цена от 18 000 лв. С него бебетата ще могат да бъдат изследвани само с капка кръв.

„С такъв апарат никога не е разполагало отделението. Изследвания се правят по няколко пъти на ден – взима се артериална кръв, която като количество е доста и процедурата е  травмираща за бебетата. Този апарат позволява изследвания да се правят с по няколко капки кръв. Това намалява кръвозагубата и е най-оптималното изследване на нашите малки пациенти“, каза днес началникът на отделението д-р Лиляна Куздова.

На предаването на портативния апарат за кръвно газов анализ днес присъстваха част от дарилите жълти стотинки за закупуването на апаратура за неонатологичното отделение – деца от градините „Пролетна дъга“ и „Златна рибка“, членове на мотоклуб The Devils, в чиито офис е организиран стационарен пункт за дарения на средства, Даниел Енев - координатор и доброволец в кампанията, който съобщи, че сега усилията се насочват към закупуване на апарати за детското отделение на болницата в Силистра.

С дарените жълти стотинки в кампанията тази година Неонатологичното отделение в шуменската болница получи още видеоларингоскоп, ехограф с възможност за трансфонтанелна и абдоминална ехография и неонатален респиратор. С новият апарат, получен днес, общата стойност на апаратурата става 82 400,76 лв.

„Постигнахме много в тази кампания, закупиха се жизненоважни апарати, някои се използват ежедневно, други се надяваме да използваме по-рядко, но с всички тях се улеснява работата на медиците, както и лечението на бебетата“ каза още д-р Куздова.

Тя допълни, че в момента отделението разполага с цялата необходима апаратура, за да диагностицира, лекува и обгрижва пациентите си.

Неонатологично отделение се готви за Международния ден на кенгуру грижата – 15 май. Тогава отделението ще има ден на отворените врати и кани всички желаещи да го посетят.

ШУМ.БГ