Отделението по Неонатология на МБАЛ-Шумен от днес има семейна стая. В нея майките и бащите ще се срещат и ще прекарват време с недоносените си деца, докато дойде моментът за изписването им.  

Стойността на ремонтните дейности и обзавеждането към семейната стая и оборудването ѝ възлизат на над 20 хиляди лева, като средствата са осигурени от корпоративен дарител на Фондация „Нашите недоносени деца“ и дарителски средства от кампанията й "Големи чудеса за малките герои".

„Раздялата на родителите с недоносените деца е Изключителен труден момент. Те сe отглеждат по-продължително време в неонатология и се полагат по-продължителни грижи за тях. В тази стая майката ще може да престоява по-продължително време с недоносеното бебе. Ще бъде обучавана от медицинските специалисти как да се грижи за детето“, заяви началникът на Неонатологично отделение д-р Лиляна Куздова

Тя обясни, че в стаята първо ще бъде настанявана майката, а след като бебето е със стабилизирано състояние, то ще бъде премествано при нея, като лечението му ще продължи. Бащата също ще прекарва време с тях. За това няма да се заплаща.

„Целта е  майката да усеща семейния уют, подкрепата и близостта на бащата. Това се оказва, че са много важни моменти в грижите за недоносените деца“, каза Куздова. 

„Моето желание е да има и други стаи, в които, например, родилката да се настани преди момента на раждането. Но всичко е въпрос на териториални възможности и финансиране. Идеи има“, каза директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов. Той добави, че шуменското отделение по неанотология е с най-високо ниво на компетентност – трето, и тук се транспортират недоносени деца и от съседни области.

Първата майка ще бъде настанена в стаята още днес. Тя е родила бебе с тегло 2,300 кг. То вече е значително по-добре и със стабилизирани жизнени показатели. 

Около 10% от бебетата, раждащи се в шуменската болница, са недоносени и се нуждаят от допълнителни медицински грижи преди да бъдат изписани. 

ШУМ.БГ