Над 100 фирми, сдружения, организации и граждани, помогнали да се реализират значими обществени каузи в Шумен през 2023-та година получиха днес сертификати за даренията си. От името на жителите на общината им ги връчи кметът Христо Христов.

Събитието се състоя в хотел “Шумен” на днешния 6 декември – Деня на дарителя, на който по традиция Община Шумен отдава дължимото към своите спомоществователи.

“Уважаеми дарители, бих искал да поздравя всички вас по повод 6 декември – Деня на дарителя. Дарителството е ценност, която трябва да стане достояние до всички нас шуменци, защото благодарение на вас и с вашия принос направихте така, че нашата среда на живот на среда да стане по-добра. Искам да ви поздравя и да заявя, че за мен е чест и голяма гордост да отлича вас дарителите – тези, които носите доброто в себе си”, каза в поздравителното си слово кметът Христо Христов.

След това той връчи сертификати със златен медал на 10-те най-големи дарители на община Шумен за 2023 г. Те са: “Фикосота” ООД, "Алкомет" АД, "ТЕСИ" ООД, "Автомагистрали  - Черно море" АД, Сдружение "Училищно настоятелство при IX ОУ "Панайот Волов"    , Фикрет Индже, Сдружение "Училищно настоятелство", с. Царев брод, "НЕС - Нови енергийни системи" ООД , "ЛИФТКОМ" АД, Юлия Банкова от гр. София, дарила картини и скулптурни творби на ХГ “Елена Карамихайлова” (г-жа Банкова не присъства на тържеството).

Традицията Шумен да отбелязва Деня на дарителите се свързва с името на големия благодетел и дарител Нанчо Попович, който завещава средства за построяване на Девическото училище в родния си град и за стипендии на талантливи ученици. Оттук тръгва и традицията в България 6-ти декември да се отбелязва като Ден на дарителя.

ШУМ.БГ