“Балкан” измъкна победата на “Шумен” в продължението на срещата от 12-ия кръг на Sesame Национална баскетболна лига. Шампионите спечелиха с 96:90 в зала “Арена Шумен” в много драматичен и оспорван двубой.

“Шумен” можеше да спечели мача в редовното време, но тройка на Димитров вкара срещата в продължение, в което “Балкан” доминира.

Гостите от “Балкан” взеха леко предимство в началните минути, но “Шумен” вкара 11 поредни точки и поведе с 18:10. В края на първата четвърт “балкан” намали изоставането и след десет минути игра домакините водеха с 22:17.

“Шумен” запази водачеството си до средата на втората четвърт, но след това допусна обрат и “Балкан” поведе с точка – 30:29. Последва размяна на кошове, като “Шумен” отново успя да се откъсне напред – 45:40, но в края на частта не задържа предимството си и на полувремето резултатът бе равен - 45:45.

След паузата двата отбора многократно си сменяха водачеството, като разликата не бе повече от 3 точки, а в края на третата част “Шумен” поведе с точка – 69:68.

Домакините дръпнаха със 78:72, но “Балкан” направи серия от 9:0 и направи нов обрат. - 81:78. Дейвид Ролинс с кош от тройката възстанови равенството – 81:81. Последваха грешки и пропуски и от двете страни, а тройка на Ивайло Тонев изведе "Шумен" напред - 84:81. Диксън върна 2 точки за “Балкан”, а в следващата атака Брайън Камерън бе фаулиран и от линията вкара и двата си наказателни удара за 86:83 за “Шумен” 19 секунди преди края на редовното време. Петър Златанович взе прекъсване за “Балкан”, след което капитанът Димитър Димитров, се нагърби със стрелбата от трите точки и изравни – 86:86. “Шумен” имаше време за атака, но Брайьн Камерен бе спрян и мачът влезе в продължение.

В добавените 5 минути Диксън и Липс дадоха 5 точки преднина на “Балкан”, два коша на Ликей върнаха надежда за победа на “Шумен”, но шампионите вкараха от зоната на трите точки и поведоха с 96:90 при оставащи 40 секунди. Последваха пропуски от тройката на “Шумен” и  “Балкан” взе победата.

За “Шумен” Уилфрид Ликей отбеляза 28 точки и записа 7 борби, Брайън Камерън се отчете с 21 точки, 8 борби и 6 асистенции. Ивайло Тонев реализира 19 точки, Дейвид Ролинс - 17.
 
Майки Диксън бе най-резултатен за победителите с 23 точки. Йонас Зохоре записа 16 точки и 8 борби. Димитър Димитров се отчете с 14 точки и 7 борби, а Карл Липс добави 12 точки и също 7 борби.

ШУМ.БГ