Единадесетокласничката от Шумен Ная Димитрова получи Националната награда за младежко доброволчество – „Носи промяната. Бъди доброволец!“. Тя зае първо място за доброволец на 2023 година и бе отличена на специална церемония, която се проведе в София в края на миналата седмица, съобщиха от БЧК - Шумен. 

Събитието се проведе по повод Международния ден на доброволеца - 5 декември, като на него бяха отличени активни личности и инициативи, ангажирани с доброволчески дейности в полза на обществото за 2023 година. 

Ная Димитрова е ученичка от 11 клас на ППМГ “Нанчо Попович” в Шумен. Тя е доброволец в младежката организация на БЧК - Шумен от две години, а от една година е областен координатор. Номинирана е за наградата от Националния съвет на БЧК заради отдадеността й към различни каузи. 

Две поредни години Ная организира Академия за доброволци, насочена в направлението Първа помощ, благодарение на която участниците са получили знания по Първа долекарска помощ и по Психосоциална подкрепа и Първа психологична помощ. Освен това, Ная е организатор на събитието на БМЧК - Шумен "Едно цяло под небето" по случай Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, както и инициатор на специални образователни срещи с ученици от начален етап по повод Световния ден на хората със Синдром на Даун.

Националната награда за младежко доброволчество „Носи промяната. Бъди доброволец!“ се връчва на активни личности и инициативи, които се занимават с доброволчески дейности в полза на обществото за 2023 година. Дейностите са част от проекта „Дерзай смело!“ на БМЧК - София, който има за цел да стимулира младежкото доброволчество, като предоставя възможност за повишаване на знанията и уменията на младите хора в различни сфери като лидерство, гражданска активност, критично мислене и други. 

ШУМ.БГ