Израелските сили са установили контрол над бастион на "Хамас" в град Газа, включваща повече от 30 сгради, подземни бункери и тунели, разположени в близост до жилищни сгради, училища и болници, съобщиха от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), цитирани от израелската новинарска агенция ТПС.

Според ЦАХАЛ източният военен пост на "Хамас" в град Газа включвал 37 сгради, в които имало оперативни командни и контролни помещения.

Подземният комплекс, открит от войниците, е бил с дълбочина 20 метра. Той е включвал големи оперативни помещения и скривалища за лидерите на "Хамас". Военнослужещите са открили много оръжия и устройства за комуникация.

Освен това са били открити открити пет свързани помежду си тунелни шахти. В една от шахтите силите на подразделението "Шалдаг" са влезли в схватка и са ликвидирали терористи на "Хамас".

Военни инженери са унищожили целия тунел. На повърхността израелските сили са набелязали една конкретна сграда от бастиона за целенасочено нападение, по време на което са обстрелвани от терористи от горните ѝ етажи. Израелците са отвърнали на огъня, докато са евакуирали ранените военнослужещи. Терористичният отряд е бил ликвидиран по време на схватката. При операцията са били убити трима израелски военнослужещи.

Най-малко 1200 души загинаха 7 октомври при нападенията на "Хамас" срещу израелски населени места в близост до границата с Газа. Смята се, че броят на мъжете, жените, децата, военнослужещите и чужденците, държани в плен в Газа от "Хамас", е 129. Други остават в неизвестност, тъй като израелските власти продължават да идентифицират трупове и да търсят човешки останки.

Dir.bg