“Украйна се бори не само за своята територия, за страната, но и за цяла Европа“, заяви министър-председателят на България Николай Денков в интервю за CNBC. Премиерът беше гост в студиото на американския телевизионен канал в Давос, Швейцария, където участва в годишната среща на Световния икономически форум.

"Аз мисля, че това е истината, и това е възглед, който аз споделям. Участвал съм в няколко заседания на Европейския съвет, на които тази дискусия беше поставена на дневен ред. И с изключение на една-две страни всички останали разбират важността от подкрепата за Украйна. Изразявам предпазлив оптимизъм, че на предстоящата среща на Европейския съвет ще имаме положително решение", каза той в интервюто, поместено на сайта на новинарския канал.

На въпроса какво е неговото послание към Виктор Орбан във връзка с това дали унгарският премиер да работи за Европа, а не срещу Европа, българският премиер отговори: "Смятам, че Европа е силна, когато е единна. Това е една голяма икономическа сила, едно голяма общност, която се грижи за хората, и затова тя е толкова привлекателна. Но ако започнем да се делим по важните въпроси, а това е важен въпрос, Европа ще загуби своята сила и своята привлекателност много, много бързо“, посочи още българският премиер.

Според него Унгария трябва да бъде "част от решението, а не част от проблема". Относно това как Европа ще убеди Орбан да подкрепи общите мерки в полза на Украйна, акад. Денков посочи, че "най-значими са аргументите на логиката".

"Първият логичен аргумент е, че тази война трябва да приключи колкото е възможно по-бързо, но с мир, който е устойчив. Ние не се нуждаем от какъвто и да е мир. Необходим е мир, който е честен, справедлив, съответства на международния ред и по тези причини би бил устойчив. Вторият аргумент e, че когато Унгария е изолирана в този процес, това, разбира се, ще създаде проблеми на Унгария, не само на Европа. Така че мисля, че е от полза на страните, които са на източния фланг – и България е една от тях, а и Унгария е наблизо – да бъдат заедно в това. Да, мисля, че са налице логични аргументи те (унгарците) да бъдат част от решението", каза министър-председателят на България.

Според премиера съвместната работа със съседите е един от въпросите с висок приоритет за неговото правителство. Той смята, че Балканите са "една голяма възможност, която все още не се използва заради фрагментиране и разделение тук и там".

"Ето защо ние започнахме много активно - с Гърция, която е на юг от България, и с Румъния, която е на север от България - да правим планове за развитието на една много значима инфраструктура, която да обедини региона икономически. Но това е и част от нашите опити за укрепване на източната част на Европа, на Югоизтока, а така също и източния фланг на НАТО, за да покажем, че когато сме заедно, сме силни. Ние ще бъдем слаби отново, когато сме откъснати един от друг. И този план работи добре".

Денков беше запитан работи ли този план добре и като противовес на руската намеса в България, а и в целия регион.

"Днес с някои от хората тук проведохме една много хубава дискусия за това кой е най-добрият начин да се борим с дезинформацията. И очевидното решение е, че ако вие постигате добри резултати, ако осигурявате на хората икономическо благоденствие и грижа, тогава хората ви вярват. Част от усилията, които споменах, е да покажем на нашите граждани, че ние сме заинтересовани да работим заедно (в Европа) за икономическото благо и за тяхното собствено благо", каза в заключение българският премиер, цитиран от БТА.

Днес.бг