Областните управители от Североизточна България имаха днес в Плиска работна среща за координация и общи действия при възникване на кризисни ситуации, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Шумен.

Форумът бе иницииран от областния управител проф. Добромир Добрев.

В дискусията са участвали областните управители на областите Варна, Добрич, Русе, Силистра, Търговище, Разград, Велико Търново, Габрово и Бургас.

Те са коментирали проблеми, с които са се сблъскали по време на бедствените ситуации в регионите през месец ноември миналата година. Акцент е поставен на подобряване на комуникацията и работата между институциите, необходимост от приоритизиране на действията по възстановяване на електрозахранването и водоснабдяването, осигуряване на захранването към клетките на мобилните оператори.

„Важно е да потърсим общи решения, които да ни направят по-бързи в реакцията ни при кризисна ситуация, както и да работим за превенцията и подобряване на готовността ни за действия“, заявил областният управител проф. Добромир Добрев.

В срещата са участвали и представители на ръководния екип на „ЕНЕРГО-ПРО Варна“ ЕАД,. Председателят на Управителния съвет на дружеството Ангел Ангелов е заявил, че дружеството е проверявано от КЕВР и Министерството на енергетиката през миналата година и констатациите са, че изпълняват стриктно лицензионните си задължения и че инвестиционните програми от 2018 година насам се изпълняват в заявения размер с изключение на пандемичната 2020 година, когато е имало определени ограничения за работа.

Председателят на Управителния съвет на „ЕНЕРГО-ПРО Варна“ е поел ангажимента да направи конкретни предложения за подобряване на работата до областния управител на Шумен проф. Добромир Добрев, които след съгласуване с областните управители от Североизточна България ще бъдат изпратени на вниманието на Министерски съвет и различните министерства.

ШУМ.БГ