Около 90 000 военнослужещи ще участват в най-мащабното учение на НАТО от десетилетия насам, известно като "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще започне следващата седмица и ще продължи до месец май, заяви днес американският генерал Крис Каволи, цитиран от Ройтерс.

"Алиансът ще демонстрира способността си да укрепи евроатлантическата зона чрез трансатлантическо придвижване на сили от Северна Америка", заяви американският генерал пред репортери в Брюксел след двудневна среща на началниците на отбраната на страните членки. По думите на Каволи войските ще дойдат от съюзниците от НАТО и Швеция.

Според информация, получена днес от ДПА, сценарият на учението е руско нападение на съюзническа територия, което задейства член 5 от Северноатлантическия договор, съдържащ обещанието за колективна отбрана. Член 5 е бил задействан само веднъж, след атаките на "Ал Каида" срещу Съединените щати на 11 септември 2001 година.

През 2018 г. бяха проведени най-големите учения на НАТО след края на Студената война. Те се проведоха предимно в Норвегия и в тях участваха около 51 000 войници, припомня БТА.

Франция пое командването на многонационални сухопътни сили на НАТО

Франция пое за една година командването на многонационални сухопътни сили на НАТО, наброяващи до 120 000 души, които ще бъдат разполагани в случай на необходимост в нейни страни членки. Това стана днес на церемония в Лил, предаде Франс прес.

Генерал-лейтенант Еманюел Голен, командир на френския Корпус за бързо реагиране, базиран в северния град Лил, получи от турския бригаден генерал Бирол Арслан флага, символизиращ предаването на командването, което е в сила от началото на януари.

"Войната в Украйна... ни напомня, че трябва да сме готови, готови да вложим цялата си сила в нашите колективни усилия за възпиране, за да възпрем нашия враг, нашия противник, да не нарушава мира", подчерта генерал Голен на церемонията, предупреждавайки, че "всичко е възможно, дори и немислимото".

Френският Корпус за бързо реагиране има около 450 войници от 14 националности. Това е единственият многонационален щаб на армията, оперативен и годен за разгръщане, който изпълнява мисии за Франция, НАТО и Европейския съюз.

През 2022 г. Корпусът вече беше поел командването на силите за реагиране на Организацията на Северноатлантическия договор, когато той наброяваше 20 000 души.

"Ролята на Корпуса за бързо реагиране е да се намеси като стратегически резерв" на НАТО, обясни генерал Голен пред журналисти. "Украйна е огромна промяна: войната се върна в Европа, докато преди участвахме повече в стабилизационни операции или на други континенти, изправени срещу противници, които не бяга непременно държави и чиито оръжия не бяха толкова усъвършенствани", подчерта генерал Голен.

Основополагащият договор на НАТО залага на принципа на колективната отбрана, според който всяко нападение срещу една от страните членки - 31 днес - трябва да доведе до колективен отговор от страна на военния съюз. 

Междувременно Москва съобщи, че руски военни са поели контрола над село в Източна Украйна

Руските сили са поели контрола над село Веселе (Весьолое) в източната част на Донецка област в Украйна, гласи изявление на руското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Ведомството не предостави подробности за селището. Село със същото име, в което живеят около 100 души, се намира на 20 км североизточно от контролирания от Русия град Бахмут в район, в който се наблюдават интензивни боеве.

Министерството съобщи само, че селото е било превзето с помощта на това, което нарече активни усилия на части от южната военна група на Русия.

"На Донецкото направление, в резултат на успешни активни действия на подразделенията на група войски "Юг", е освободено селището Весьолое в Донецката народна република", се казва в съобщението, предаде ТАСС.

Дир.бг