Заявки от 300 боксьори от 30 страни са подадени за 75-ото издание на боксовия турнир купа "Странджа". Най-старата действаща надпревара в Европа ще се проведе от 4 до 11 февруари в столичната зала "София" в Борисовата градина.

Турнирът е подготовка за националите на България при мъжете и жените за предстоящите две световни квалификации за Олимпийските игри в Париж, които ще се проведат в Италия и Тайланд

"Не искам да говорим за очаквания предварително. Нека да си свършим работата по най-добрия начин. Подготовката мина повече от добре. Момичетата са в прекрасна форма, здрави са. Юношите ни помогнаха много по време на подготовката. Спарингите, които правим в последните седмици с отборите на Монголия, Алжир и Франция също са невероятно полезни. Но най-важното е, че настроението в отбора е отлично. На турнира ще разчитаме на Венелина Поптолева и Златислава Чуканова на 50 килограма, Станимира Петрова на 54 и Светлана Каменова на 57. Аслъхан Мехмедова е на 60 килограма, а новото име в тима е Джоана Нуамеруе, която е на 66 килограма и се надявам да е приятната изненада на турнира", заяви треньорът на жените Роман Цветков на пресконференция, на която присъстваха и треньорите на мъжкия отбор, както и някои от националните състезатели.

"По заявките, които са към момента, турнирът се очертава като едно мини световно първенство, защото във всяка категория има по три-четири състезателки с квоти за Олимпийските игри в Париж", добави той.

"Подготовката мина отлично, но доброто представянето на този турнир не е най-важната цел пред нас тази година. Нашите усилия са насочени към Олимпиадата", категоричен бе наставникът на мъжете Жоел Арате.

"От 3 януари се готвехме на Белмекен. Прекарахме три седмици на високопланинска подготовка. Сега сме наблегнали на физическа подготовка. Предстоят ни спаринги и тренировки с боксьорите на Алжир и Монголия. Не търсим големи резултати на този турнир. Искаме да видим на какво ниво са момчетата и върху какво още да работим до първата и до втората олимпийска квалификация. Максимални резултати ще търсим на Олимпийските игри", допълни помощникът на Арате Александър Александров.

На предстоящия турнир националният отбор за мъже ще бъде представен от деветима състезатели - Ясен Радев до 54 килограма, Радослав Росенов до 63,5, Благовест Неделчев до 67, Рами Киуан до 71, Уилиам Чолов до 75, Кристиян Николов и Николай Дишков до 80 и Йордан Морехон и Кирил Борисов в най-тежката категория над 92 килограма.

От Българската федерация по бокс заявиха, че информация за билетите ще има в утрешния ден, а всички приходи ще бъдат раздадени като награден фонд на състезателите.

БТА