Историческият фестивал “Доблест и слава” кулминацията, на която е възстановка на превземането на Шуменската крепост през 1444 г. от рицарите, предвождани от Владислав Ягело, тази година ще бъде възстановен.

Това обявиха на пресконференция заместник-кметът по култура и образование Светла Станкова и екипът от отдел „Култура, младежки дейности и спорт” в община Шумен.

“Предстои ни много работа по организацията. Започваме тези дни разговори с партньори от другите страни, които гостуваха за последния фестивал, както и с нашите организации, които могат и искат да участват в “Доблест и слава". С историческия фестивал ще се отбележат и 580 г. от превземането на Шуменската крепост от Владислав Варненчик, които се навършват тази година”, обясни Ивайло Цанев, гл. експерт “Публични прояви и атракции”.

Предвижда се “Доблест и слава” да се проведе в три дни през месец септември. За последно фестивалът се състоя през 2019 г., а след това отпадна от културния календар на общината заради големите разходи.

През 2024 г. Община Шумен запазва в културния си календар по-големите събития, провеждани през предходните години: фестивалът “Шумла”, пленерите по фотография и живопис. Биеналето по скулптура, националният конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, както и редица мероприятия, посветени на личности и годишнини.

“Желанието ни е фестивалът “Шумла”, който ще се проведе през септември месец, да е с международно участие и започнахме работа в тази посока. В календара ни са заложени много събития през годината и се надявам да реализираме всички, като това на този етап зависи от приемането на бюджета за 2024 г, което предстои да се случи на сесията на Общинския съвет през февруари”, каза заместник-кметът Светла Станкова.

Тя допълни, че екипът работи по концепция за отбелязване на деня на Шумен и майските културни празници в града. А първите по-големи чествания ще са на 19 февруари, когато се навършват 151 г. от гибелта на Васил Левски и за националния празник 3 март.

ШУМ.БГ