Борбата с корупцията трябва да е във фокуса на внимание в България, заяви европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс на брифинг в Министерския съвет. Заедно с българския министър-председател Николай Денков преди това те обсъдиха актуалните теми в областта на правосъдието в страната.

Рейндерс определи срещата си с Денков като много ползотворна и заяви, че Европейската комисия (ЕК) подкрепя реформите в България. За него важни са реформите на Конституцията в България, по-голяма отговорност на главния прокурор, борбата с корупцията, създаването на действаща комисия против корупцията. Ще отнеме време да се проведат тези реформи, но е важно е да се работи с всички заинтересовани страни, които биха могли да предоставят помощ и препоръки. Ясно е, че трябва да работим и да гледаме в една посока, каза еврокомисарят Рейндерс.

Много съм доволен, че виждам, че има органи и институции в България, които са заинтересовани да се провеждат всички тези разследвания за корупцията. Благодарение на министър-председателят на България, страната върви по този път, посочи Рейндерс.

Виждаме какво е развитието по темата за включването на България в Шенген и също и контролът на границите, който осъществява България, като бъдеща част от това пространство, посочи еврокомисарят.

Трябва да сме сигурни, че изпълняваме задачата за върховенството на закона във всички 27 държави членки на Европейския съюз (ЕС), посочи еврокомисарят. Трябва да сме пример към държавите, които искат да се присъединят към ЕС, добави той и подчерта, че трябва да утвърждаваме върховенството на закона, за да може това да бъде един добър пример за държавите-кандидати.

В отговор на журналистически въпрос Дидие Рейндерс каза, че в европейската прокуратура има много дела, които се водят в момента, свързани с европейските средства. В България няма такива дела и присъди, посочи той и препоръча да се направи проверка дали е имало натиск да се спират такива дела тук в България. Съдиите и прокурорите трябва да работят така, че тези разследвания да влязат в съда, заяви еврокомисарят.

БТА