Акад. Николай Денков, Асен Василев и спортният министър по никакъв начин не са замесени в корупция. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков на брифинг в парламента. Пред журналисти в кулоарите той се пошегува с думи на Бойко Борисов от по-рано, свързани с пиара Найо Тицин, и заяви, че Денков би се справил като външен министър. 

Петков защити Денков, Василев и Илиев, като заяви, че не са замесени в корупция. Съпредседателят на ПП-ДБ посочи, че "спортният министър е много чист и прави най-доброто, което може да се направи в тази ситуация".

За себе си също каза, че няма "нито стотинка освен заплатата, която взима от парламента. "Нямам друг доход освен точно този и мога да го декларирам", категоричен бе Петков.

"Аз съм сигурен, че системата въобще не е изчистена напълно и по всичките структури, всички ние трябва да се борим ежедневно с проблема с корупцията", призова Петков. По думите му затова е направен силен антикорупционен закон. Той посочи, че би бил щастлив да бъде направена толкова силна комисия за противодействие на корупцията, че да може цялото българско общество да се довери, след като "направим проверка на всички политици, за които има някакви съмнения".

"В тази политическа конкуренция всеки дебне толкова много, че това е може би най-бързият начин да изчистим всякакви съмнения за корупция между политическите партии. Ако я нямаше тази конкуренция и имаше едно успокояване, щях да се притеснявам. Сега всеки следи всеки и това премахва риска от корупция."

На въпрос как от ПП-ДБ ще убедят ГЕРБ и ДПС, че Николай Денков има качества за външен министър Петков заяви, че въпросът е относно това дали качествата на Мария Габриел ще бъдат подходящи и за премиер.

"Аз лично вярвам, че ще бъдат добри качествата ѝ като премиер", каза Петков и добави: "Когато сте бил премиер и сте седял с всички премиери в Европа, вие сте не само на нивото на най-висшата дипломация, вие наистина можете да се справяте с всякакви ситуации".

По думите му, когато те (Денков и Габриел) работят в тандем, това "дава истинската сила на България". Нека ги оставим да работят в тандем, а не да се опитваме да им се намесваме с някакви препоръки.

Във връзка с изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано днес, Петков заяви с ирония: 

"Найо ми каза да предам на Борисов да не се притеснява толкова много. Голяма част от бъдещето на това правителство, което ще се случи, ще се случи, когато имаме симетрия. Когато си бил вече премиер, спокойно можеш да си външен министър, защото човекът, който държи най-важните дипломатически отношения в една държава, е премиерът. Министърът на МВР е на ГЕРБ, така че няма нужда да се правим, че не е. Найо ми каза и че най-важно е за бъдещето назначение в регулаторите да има наистина независими хора".

При свои коментари в парламентарните коридори самият Борисов неведнъж е споменавал ПР-а на ПП Найо Тицин.

dir.bg