"Никога не е имало лична среща между мен и гръцките бизнесмени. Явно са решили да се възползват от ситуацията, от това, че името ми излезе по случая с делото "Луковит" и Мартин Божанов. Това заяви пред БНТ адвокат Велимир Атанасов след като по-рано бизнесмените Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис казаха, че той е един от основните участници в схемите на Нотариуса. 

Атанасов не отрича, че ги познава, тъй като водели четири граждански дела и отделно още наказателни дела, но е категоричен, че никога не е имало лична среща между него и гръцките бизнесмени: 

"Никога не е имало лична среща между нас, никога. И това ми е много интересно и държа въпросните господа, като правят квалификации, отправят всякакви твърдения, да кажат ясно и категорично къде точно аз съм се хвалил с някакви контакти от всякакъв вид, с който и да било. Къде се е провела тази среща, при какви обстоятелства и кога? Защото такава среща не е имало".

Попитан как ще коментира споменаването на името си в контекста на схема за изнудване и рекет, адвокат Атанасов обясни, че е бил адвокат по въпросното дело.

"Нещата, които са се случили в залата са протоколирани. Има протоколи, водени и подписвани лично от председателя на състава за това, което е ставало в залата. Тъй като аз слушах много подобни твърдения, в които доколкото съм чул г-жа Цариградска не е отправяла някакви твърдения за мен. Не мога да говоря за това, което се е случвало извън залата. Нито като потвърждение, нито като отрицание дали се е случвало. Това вече има и следствени органи и делото върви. Те ще се произнесат", заяви защитникът на Нотариуса. 

Той е категоричен, че с убития бизнесмен го свърза основно това, че му е бил адвокат. "Отделно от това съдружник съм бил в един определен период, когато обслужвах една банка. Дружествата бяха създадени с тази цел, изцяло за представителство по дела, по които аз съм осъществявал представителство. След като приключихме с няколкото дела, които бяха възложени, повече няма сътрудничество. Периодът е 2017-2018 г. След това почти нямаме контакт с него", обясни още адвокатът. И добави: 

"Довършвах делата, които бяхме започнали, но вече като негов личен адвокат, тъй като в този период 2017 г. някъде, ако не бъркам, той започна развода си със своята бивша съпруга Адриана. Беше тежък развод с множество спорове. И във връзка с това имаше поне три дела, за които се сещам. Те продължиха през времето, но бяха по-скоро остатък от този период от 2018 г. Не сме имали някаква съвместна дейност".

Адвокат Велимир Атанасов посочи и че отношенията му с районния прокурор на София Невена Зартова, която вчера подаде, са "изцяло приятелски, много дълги и много добри". В право на отговор, публикувано от "24 часа", той добавя, че отношенията им със Зартова датират още от времето, когато е бил съдия в Софийски районен съд, а тя - редови прокурор, който заседавал с него.

Ето цялото писмо на адвокат Атанасов: 

Лъжливите твърдения на Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис заливат медиите, като многократно се споменава моето име, при което съм длъжен да се възползвам от правото си на отговор, което държа да се публикува изцяло и без съкращения или корекции. Отделно от това, ще предявя съдебни претенции към тях за изнесените откровени лъжи.

На първо място, следва да посоча, че трите фирми, в които съм бил съдружник с Мартин Божанов осъществяваха търговска дейност през периода 2015 г. - 2018 г., единствено свързана с една търговска банка. От 2018 г. досега те не са имали никаква дейност. От 2018 г. насам, единствените ми отношения с Божанов се свеждат до това, че съм му бил адвокат по трите му дела относно прекратяването на брака му с Адриана Симеонова и уреждане на имуществените отношения във връзка с прекратяването на брака им. Доколкото ми е известно и без да нарушавам адвокатската тайна, Мартин Божанов и Петьо Еврото са били на страната на Каламарис и Дикос и съм предупреждаван от тях /но не само от тях/, че ако продължавам да се занимавам с моите клиенти ще имам големи проблеми.

На второ място, трябва да посоча, че никога не съм имал каквито и да било срещи с Дикос и Каламарис, освен в съда. Не съм влизал в комуникация с тях по какъвто и да било начин, включително през трети лица; още по- малко пък съм споменавал името на госпожа Невена Зартова или имена на други магистрати. Отношения ми с Невена Зартова са само приятелски и колегиални, датират от години, още от времето, когато бях съдия в Софийски районен съд, а тя тогава редови прокурор, който заседаваше с мен. Никога не съм коментирал с нея дела, никога не съм я молил за каквото и да било във връзка с дела. Моля ревизиращият екип в Софийска районна прокуратура да извърши ревизия за това колко и какви сигнали съм подавал до Софийска районна прокуратура, както и по колко дела съм бил защитник през последните четири години и как са се развили производствата. Твърдя, че ако бъде извършена такава, всички ще можете да се убедите, че успеваемостта ми не е "110 процента", както твърди Каламарис, а в пъти по - скромна. Сами ще си направите изводите за това, доколко "влияя в СРП". Отделно от това, Ви моля при нестихващите медийни изяви на посочените лица, да им бъде зададен въпроса, къде точно и кога са имали среща с мен, както и кога съм направил изявленията, че съм в някакви отношения с Невена Зартова? 

По повод на казусите с Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис трябва да се каже, че от тях и/или свързаните с тях дружества, има заведени четири търговски дела с мое участие, както и две наказателни производства, едно от които е коментираното от двамата. Отново повтарям, че никога не съм коментирал с Невена Зартова въпросното производство, както и което и да е било друго. Не съм живял и на съпружески начала с нея, като господин Каламарис вероятно ме бърка с един от неговите адвокати, който е имал съпружески отношения с прокурора от СГП, който първоначално потвърждава привличанията, а впоследствие ги отменя. Интересен е и въпросът, дали този адвокат не е ангажиран именно в този промеждутък - между потвърждаването и отмяната? Интересен въпрос е също и защо въпросните постановления не ми се предоставят въпреки изрична молба повече от месец и половина?

Това са истинските факти по случая и Вие ще се уверите в това.

dir.bg