Много сме далече от ротация, каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Попитан кое ще е определящото, за да вземе решение как да гласуват депутатите му, той отговори - това, което предложат Николай Денков и Мария Габриел за външно министерство, за другите министерства, за областните управители. Но подчерта, нашите депутати не са пионки, за да гласуват по някакъв начин. Когато дойдат Денков и Габриел и ни убедят, че трябва да гласуваме, ще гласуваме, допълни лидерът на ГЕРБ.

На въпрос кое ги е отдалечило от ротацията Борисов посочи "многото приказки от колегите", които не спират всеки ден да правят изявления и чертаят червени линии и обясняват колко са хубави. И във всичко, което е успешно, са те, а където има проблем - е на ГЕРБ, това няма да го допуснем".

Според него датата 6 март не е задължителна, ротацията можело да е на 10 или 15 март например. А запитан за това, че Денков категорично е казал, че ротацията е на 6 март и тогава подава оставка, каза: А какво ще стане, ако не му я гласуваме?

Запитан дали все пак има вероятна дата за ротацията, Борисов отговори: Около 6 март.

Днес Денков и Габриел са заедно в Мюнхен и ще използват времето да си говорят. Правят си анализи, изслушват министри. Ние не участваме в това, отсече Борисов.

Запитан дали ГЕРБ ще настоява за оставката на областната управителка на София Вяра Тодева, Борисов коментира: "Една некоалиция изисква високо ниво на политическа култура. Когато си назначен с подписите на двама души, когато си получил подкрепата на толкова депутати от една партия, логичното е по важни въпроси да информираш тази партия. Това не е направено. ПП-ДБ имат всички министри, 2/3 областни управители. Ако някой си мисли, че 30 депутати могат да извиват ръцете на 69 народни представители, то няма да се случи." 

Ако Габриел и Денков намерят изход от ситуацията, ще подкрепим. Ако някой си мисли, че с 30 депутата ще извива ръцете на 69, това няма да се случи, категоричен бе Борисов.

Ако трябва да сме откровени, ние в момента сме оставили едни хора да се учат да управляват. Пълен застой във всичко, нищо не се строи. Само се измислят розови фрази какво е било направено, а всъщност скандал след скандал, каза още той и допълни аз съм човек оптимист, може и да се научат някога, допълни той.

Някой зададе некоректно въпроса на Кирил Петков, че съм ги обвинил в корупция. Аз ясно казах, че в спортното министерство ги заловена с десетки хиляди левове подкуп. И когато ми казват, че са за чистачката, не вярвам, че е така. Трябва да си понесат политическата отговорност. Ако искат да си го държат този министър, да си го държат, но ние не можем да подкрепяме колупционни схеми, каза още Борисов.

Забелязвам страховит приятелски огън по Асен Василев от неговите хора.

"Един гръцки бизнесмен обясни пред телевизиите, че е бил подложен на натиск. И единственото обяснение, което чух по въпроса е, че Асен Василев не можел да знае всичко. Когато нещо се случваше в България, всички въпроси бяха към мен - дори гръм да беше ударил някой. Питахте мен! А сега чувам, че не можел да знае всичко."

Денков лично мен ме плашеше с оставка заради "Лукойл". И нищо от това не се случи. А милиарди отидоха при Путин. Работеха с евтиния руски петрол и генерираха огромни печалби, завърши Бойко Борисов.

dir.bg