Над 230 милиона жени и момичета са били подложени на генитално осакатяване, като повечето от тях живеят в Африка, сочи публикуван днес доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), предаде Асошиейтед прес. 

През последните осем години около 30 млн. души са се подложили на процедурата, при която външните полови органи се отстраняват частично или напълно, изчислява УНИЦЕФ в доклада, който беше представен по случай Международния ден на жената. 

Процентът на жените и момичетата, които са подложени на генитално осакатяване, намалява, заяви УНИЦЕФ, но предупреди, че усилията за изкореняване на практиката са твърде бавни, за да се справи светът, предвид бързото увеличаване на населението на Земята.

"Практиката на генитално осакатяване на жени намалява, но не достатъчно бързо", се казва в доклада. 

Практиката, за която погрешно се смята, че контролира сексуалността на жените, може да причини сериозно кървене и дори смърт, отбелязва АП. Момичетата биват подлагани на тази процедура на от бебешка до юношеска възраст. В дългосрочен план тя може да доведе до инфекции на пикочните пътища, менструални проблеми, болка, намаляване на сексуалното удовлетворение и усложнения при раждане, както и до депресия, ниско самочувствие и посттравматично стресово разстройство.

Около 144 милиона жени и момичета са били подложени на генитално осакатяване само в Африка, следвана от Азия и Близкия изток, със съответно 80 милиона и 6 милиона, се казва в доклада. Сомалия оглавява списъка на страните, в които тази практика, известна още като женско обрязване, е широко разпространена, като 99 % от женското население на възраст между 15 и 49 години е било обрязано. 

Буркина Фасо е постигнала най-значителен напредък, като за три десетилетия е намалила дела на обрязаните жени на възраст между 15 и 49 години от 80 % на 30 %.

Докладът също така констатира, че 4 от всеки 10 жертви живеят в разкъсвани от конфликти държави с високи темпове на нарастване на населението, като се добавя, че политическата нестабилност пречи на усилията за предотвратяване на практиката и осигуряване на подкрепа на жертвите. 

"В Етиопия, Нигерия и Судан е най-голям броят на момичетата и жените, които са били подложени на генитално осакатяване в засегнатите от конфликти страни", се казва в доклада.

Въпреки че докладът приветства напредъка, постигнат в някои страни, той предупреждава, че светът не успява да постигне целта на ООН за изкореняване на практиката в световен мащаб до 2030 г. 

БТА