2 417 кучета и 683 котки са кастрирани в приюта за животни „Тонка Петрова“ в Шумен за последните 3 години. Много четириноги са осиновени в Германия, но популацията от бездомни кучета и котки не намалява и проблемът не е намерил трайно решение.

Това каза управителят на приюта Златина Пенева на проведената среща на тема „Овладяване и намаляване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Шумен”.

На дискусията присъстваха кметът Христо Христов, Светослава Хайнова - зам.-кмет по социална политика и здравеопазване, Катрин Флюкигер от немското сдружение „Повод за надежда“, което подпомага приюта в Шумен, кметове на села, ветеринарни лекари, представители на нестопански организации, граждани.

Според Златина Пенева липсата на контрол за регистрация, чипиране и кастрация е основната причина броят на бездомните кучета и котки да не намалява. Според нея докато стопаните не се задължат да регистрират животните, за да могат да се проследяват и да им се налагат санкции, то процесът няма да се обърне.

За затягане на мерките за регистрацията и чипирането на кучетата се обяви и кметът Христо Христов. Той подчерта, че сериозен проблем са и скитащите, бездомни кучета и заяви, че трябва да се работи на различни нива, за разрешаване на проблема. “Ще въведем мерки на общинско ниво, за да подпомогнем и работата на приюта. С тази дискусия поставяме начало на регулярни срещи, за да обсъдим начините да се справим с бездомните кучета”, каза Христов.

Според Катрин Флюкигер проблемът е регионален. “Има подобрение на ситуацията в последните години. Надявам се на добро и интензивно партньорство с общинското ръководство, което да е в услуга и на хората, и на животните”, заяви Катрин Флюкигер. Тя изказа благодарности към екипа на приюта за работата, която вършат. До момента 760 кучета и 58 котки са напуснали община Шумен и са изпратени за осиновяване в Германия.

Ветеринарният лекар от Шумен д-р Мария Петкова апелира да се обърне внимание на идентификацията на животните. “Кучетата и котките да са регистрирани, да са с чип. По този начин могат да се проследят, да се знае кой е собственикът им”, заяви Петкова.
Кметът Христов отговори, че служителите по Наредба 1 на общината и ще следят и санкционират по-стриктно за нарушители - собствениците на нерегистрирани кучета или хора, които изоставят животни.

За завишаване на глобите на собствениците, които отглеждат нерегистрирани животни се обяви и ветеринарят д-р Валентин Атанасов. Той каза, че е набелязал 16 мерки за намаляване на бездомните кучета, които в писмен вид предостави на администрацията.
Ветеринарните лекари поискаха съгласуване на тяхната дейност с тази на общината по отношение на чипирането на животни, но се оказа, че администрацията не разполага с четец на чипове.

По време на дискусията се чуха предложения за провеждане на кампании за регистрация на дворните кучета по селата и вилните зони, като служители на общината ходят на място за това,  собствениците, които не желаят да кастрират животните си, да плащат по-висок данък за тях, за увеличаване на глобите и др.

В края на срещата от община Шумен заявиха, че дискусиите по проблема ще продължат с регулярни срещи, а предложените днес мерки ще се обсъдят и тези, които може ще се приложат на практика.

ШУМ.БГ