112 ученици, студенти, артисти и непрофесионалисти са подали заявки за участие в ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Участниците, които  ще изпълнят по свой избор произведения от унгарската и българската поезия са 83, а тези в раздел „Дигитална поезия с Новател“ са 29. Отличените клипове ще бъдат качени на YouTube страницата на сайта на Институт Лист София.

Традиционният за Шумен конкурс ще се проведе от 19 до 21 април в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Официалното откриване на рецитаторския конкурс ще се проведе на 19 април от 18;00 часа пред театъра. Тазгодишното издание е посветено на 95 години от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115 години от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

За всички победители са предвидени парични награди, а голямата награда за изключително художествено изпълнение „Владимир Трандафилов“ е на стойност 1500 лева.

Официални гости на събитието са Бернадет Колар - зам.-ръководител на Посолството на Унгария в София и Сандра Мишкеди - директор на Институт Лист - Унгарски културен институт София.

Организатори са община Шумен и Институт Лист - Унгарски културен институт София.
Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на община Дебрецен, Съюзът на артистите в България, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, Български културен институт - Будапеща, семейство Поповски, къща-музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.

ШУМ.БГ